Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податок за "зайві" квадратні метри: хто та скільки має заплатити з 1 липня

Розбиралися, кому з українців треба сплатити податок нерухомість та що робити, якщо не отримали квитанцію

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Розмір податку прив'язаний до мінімальної зарплати

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

До 1 липня українці отримають квитанції на сплату податку на квартири та будинки. Гроші доведеться заплати за "зайві" квадратні метри.

Про це йдеться у Податковому кодексі України.

Згідно з українським законодавством, податок треба буде сплатити з такої нерухомості:

  • приватних будинків, площа яких понад 120 кв. м;
  • квартир з площею понад 60 кв. м.

Сплатити податок необхідно протягом наступних 60 днів. У тому випадку, якщо ви не отримали квитанції, тоді слід самостійно звернутись до податкової.

Від чого залежить розмір податку

Розмір податку, який треба сплатити, прив'язаний до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року і не має перевищувати 1,5% за квадратний метр. Звітний рік у 2023 році – 2022 рік.

Мінімальна зарплата у січні 2022 року становила 6 500 гривень. Тож максимальна ставка за кожен зайвий квадратний метр не може перевищувати 97 гривень 50 копійок.

Якщо ваша квартира має площу 70 кв. м (норматив перевищено на 10 кв.м), то вам доведеться сплатити 975 гривень. Якщо ж ваше житло набагато більше за норму, то і суми будуть вищими.

Хто не має платити податок

Від сплати цього податку звільнені люди, площа житла яких відповідає встановленим нормам. Також через повномасштабну війну запровадили послаблення, тому фізичним особам не нараховуватимуть податок на нерухомість, якщо об'єкти нерухомості або їх частини:

  • розташовані на територіях, на яких ведуться або вели активні бойові дії;
  • розташовані на територіях, що знаходяться в тимчасовій окупації, або тимчасово окуповані російською армією;
  • виявилися непридатними для проживання через військову агресію російської федерації проти України.

Яка відповідальність передбачена у разі несплати податку на нерухомість

У разі несвоєчасної сплати податку передбачається нарахування штрафу. Якщо українці затримають сплату до 30 календарних днів, то їм нарахують штраф у розмірі 5% від суми боргу, якщо понад 30 календарних днів – 10%.

При цьому варто зазначити, що у разі, якщо власнику житла податкове повідомлення-рішення не надійшло у встановлений термін, то він звільняється від відповідальності за несвоєчасну сплату податку.

Раніше ми розповідали, що в Україні змінюють правила сплати податків. Також ми писали, у якому випадку платникам податків не нарахують штрафні санкції та пені. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.