Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Квартирне питання: скільки людей можна приписати в одному житлі

Пропонуємо розібратися, чи є в Україні обмеження щодо кількості людей, яких можна зареєструвати в одній квартирі

Фото: ЦНАП м. Львова/Facebook

Розповідаємо, чи є обмеження на кількість зареєстрованих людей у квартирі

Фото: ЦНАП м. Львова/Facebook

Кожен громадянин, який проживає на території України, зобов'язаний мати зареєстроване місце проживання. Та отримання так званої прописки може викликати певні запитання, зокрема, скількох осіб можна зареєструвати в одній квартирі.

Редакція сайту Pro Гроші пропонує в цьому розібратися.

В Україні немає законодавчих обмежень щодо кількості людей, які можуть бути зареєстровані в одній квартирі. Це означає, що власник житла може зареєструвати у своєму житлі стільки осіб, скільки забажає.

Хоча раніше в Україні діяли санітарні норми, які регулювали кількість мешканців залежно від площі квартири. Наприклад, в однокімнатній квартирі площею 30 квадратних метрів могло проживати не більше 4 осіб. Проте ці норми скасували, оскільки вони вважалися дискримінаційними й порушили право на вільний вибір місця проживання.

Скасування цих правил має як переваги, так і недоліки:

  • до плюсів можна віднести те, що власник житла має більше свободи у вирішенні, скільки осіб прописати у квартирі. Це може бути зручним, наприклад, для реєстрації родичів або друзів;
  • проте відсутність обмежень може призвести до дискомфорту. Якщо у квартирі зареєстровано занадто багато людей, це може створити проблеми для самих мешканців і призвести до конфліктів.

Зверніть увагу, що в деяких випадках кількість зареєстрованих осіб може обмежуватися умовами договору про спільну власність житла. Наприклад, у договорі може бути зазначено, що у квартирі може бути прописано не більше трьох осіб.

Яку кількість людей можна прописати 1-кімнатній квартирі

Багато людей помилково вважають, що зареєструвати кілька осіб в однокімнатній квартирі неможливо. Насправді, немає законодавчих обмежень на цю кількість.

Проте, якщо всі прописані люди збираються проживати у квартирі, варто звернути уваги на норми, які встановлені у Житловому кодексі України та представляють мінімальні вимоги до квартири для проживання однієї людини.

Згідно з нормами, для комфортного проживання важливо дотримуватися мінімальних вимог: одній особі потрібно як мінімум 13,56 квадратних метрів загальної площі, з яких 9 квадратних метрів мають бути житловими.

Раніше ми повідомляли, хто з українців може подати заяву на отримання безплатного житла. Також пропонуємо дізнатися, чи варто українцям поквапитися з покупкою нерухомості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.