Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Час купувати квартиру в Києві? Що відбувається з цінами на вторинному ринку

Нові дані про вартість нерухомості на вторинному ринку демонструє стабільний попит та високий інтерес до купівлі та продажу житла

Фото: DIM.RIA, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На вторинному ринку нерухомості відбулися незначні зміни

Фото: DIM.RIA, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У Києві навіть під час повномасштабної війни продовжують будувати нові житлові комплекси. Може здатися, що більшість людей претендують на квартири саме у цих будинках, тому власники вторинної нерухомості мають робити знижки, щоб привернути увагу клієнтів. Проте це не так. Попит на вторинний ринок досить великий, і ціни за один квадратний метр житла продовжують збільшуватися.

Про це свідчать дані M2bomber.

Що відбувається з вартістю вторинного ринку у Києві

За останні 6 місяців також спостерігається помітне зростання цін на вторинний ринок нерухомості. Аналіз даних з 17 лютого по 18 серпня поточного року свідчить про інтенсивний ріст вартості нерухомості на вторинному ринку. Протягом досліджуваного періоду середня ціна на нерухомість на вторинному ринку зросла на 4,25%, піднімаючись з рівня 50 095 грн/м2 до 52 224 грн/м2.

У період з 19 липня по 18 серпня ціна за один квадратний метр квартири у Києві збільшилася на 1,76%. Якщо в минулому місяці українці могли придбати житло за 51 323 грн/м2, то вже в середині серпня – 52 224 грн/м².

Що буде відбуватися з цінами на нерухомість до кінця літа

З початку 2023 року на ринку нерухомості в Україні спостерігається стабільний зріст цін. Це пов'язано зі зростанням собівартості будівництва через підвищення цін на будівельні матеріали. Однак це більше стосується новобудов, але ж що буде відбуватися з вартістю нерухомості на вторинному ринку?

Експерт з нерухомості Вікторія Берещак розповіла в коментарі сайту Pro Гроші, що на вторинному ринку ціни залежать від регіонів та очікувань власників. Нерідко націнка може сягати 15-30% від ринкової ціни, залежно від якості лоту.

Тобто, на вторинному ринку також може спостерігатися середньозважене зростання вартості квадратного метра, але у такому випадку власники квартир самі вирішують, на скільки підвищити вартість житла, – зазначила експертка.

Кілька регіонів, таких як Кропивницький, Дніпро, Тернопіль, Івано-Франківськ, Львів, Вінниця, відзначаються рекордним зростанням цін на вторинному ринку. Тут прогнозується подальше зростання вартості квадратного метра. Проте до кінця літа радикальні зростання цін на квартири малоймовірні.

Раніше ми повідомляли, як змінилась вартість оренди квартири у Києві. Також сайт Pro Гроші поділився секретами, які допоможуть заощадити при покупці нерухомості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.