Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплата педагогічних працівників: що буде з виплатами у грудні

Розповідаємо, чи змінилися середні заробітні плати освітян і скільки вони отримають за свою роботу в останній місяць року

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вчителям у грудні 2023 року не підвищать заробітну плату

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зарплата вчителів залежить від багатьох факторів – посадового окладу, надбавок, доплат тощо. Але в основі розрахунку лежить єдина тарифна сітка (ЄТС), яка дозволяє визначити розміри доходу. В Україні планували підвищити мінімальні суми заробітку педагогів до 15 тисяч грн, але через війну це здійснити не вдалося.

Зарплату вчителів у грудні 2023 року можна дізнатися з ЄТС.

Українська система оплата праці передбачає наявність невеликої базової ставки та багатьох доплат. Але одним із основних напрямків діяльності Міністерства освіти і науки України є зміна цього застарілого механізму. Середня заробітна плата педагогічного працівника складається з таких показників:

  • посадового окладу;
  • надбавки за вислугу років;
  • надбавки за престижність праці;
  • винагороди за сумлінну працю;
  • допомоги на оздоровлення;
  • інших надбавок, зокрема, за перевірку зошитів, класне керівництво тощо.

Варто зазначити, що в умовах повномасштабної війни освітяни не отримують додаткові кошти за перевірку зошитів та інші надбавки, що стосуються останнього пункту. Тобто їхній середній заробіток дещо знизився, враховуючи цей коригувальний фактор.

У грудні поточного року дохід молодого вчителя без категорії та з малим стажем роботи становить 9 195 грн. У суму входить оклад (6 269 грн), надбавка за вислугу років (627 грн), надбавка за престижність (1 254) тощо. Якщо говорити про вчителя 1 категорії, то йому від грудня 2021 року до грудня 2023 року належить середня зарплата у розмірі 11 317 грн. Вчитель вищої категорії заробляє 12 065 грн.

Зарплати збільшать у 2024 році

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий анонсував збільшення заробітних плат вчителів наступного року. В ефірі програми "Сніданок з 1+1" він розповів, що вже з 1 січня виплати почнуть рахувати інакше. Це стало можливим завдяки підвищенню освітньої субвенції на 15,5 млрд гривень. Саме з неї більша частина коштів йде на оплату праці освітян.

"Ми розуміємо, які в країні пріоритети – оборона, ми розуміємо, що певні виплати для вчителів були зняті. Але важливо, що вони повертаються і підвищуються", – наголосив міністр.

Очільник МОН вважає, що ті заробітки, які наразі мають українські вчителі, є приниженням їхньої важкої праці. Збільшення буде незначним, але враховуючи, що деякі надбавки скасували через війну, ситуацію можна вважати компенсуючою. План будуть реалізовувати в 2 етапи:

  • з 1 січня – підвищення на 10%;
  • з 1 квітня – підвищення на 12,6%.

Оксен Лісовий передбачив, що середня заробітна плата після першого етапу виросте до 14 000 грн, після другого – до 16 000 грн. Звісно, це середні показники, а по регіонах ситуація може дещо відрізнятися.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деяким українцям підвищать зарплату майже вдвічі та розповідав, хто отримуватиме більше. Також ми повідомляли, як зміниться розмір зарплат вчителів вже у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.