Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як зрозуміти, що з босом щось не так: три найненависніші типи начальників

Таких керівників можна зустріти у будь-якій професії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Начальник визначає атмосферу в колективі та впливає на продуктивність роботи

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час пошуку нової роботи більшість людей дивиться на рівень зарплати та список своїх майбутніх обов'язків. Однак, хотілося б отримати сприятливу атмосферу в колективі та чуйного керівника. Але. Начальник – це здебільшого бонус-приз, який відкриється вам під час повсякденної роботи.

Так само не застраховані і співробітники компаній та організацій, які пропрацювали умовно 5-10 років під чуйним керівництвом свого улюбленого начальника, але раптово обставини змінилися і вже доводиться підлаштовуватися під нову людину.

Pro Гроші розповідають, яких керівників не люблять найбільше.

Аб'юзер

Аб'юз – це не тільки про стосунки в парі чи сім'ї. Людину з такими нахилами можна зустріти і на роботі. І дуже погано, якщо це ваш начальник.

Проте побачити ознаки психологічного насильства можна неозброєним поглядом. Особливо це добре видно, коли горять дедлайни, а робота ще не виконана.

Психологи пояснюють, що навряд чи можна вважати аб'юзером керівника, який не відпустив вас із роботи на батьківські збори до школи до вашої дитини. Однак якщо ваш начальник підвищує голос і влаштовує "публічні прочуханки" або жартує над вашою зовнішністю чи особистим життям, то варто на це належним чином відреагувати.

На жаль, потрапляючи під керівництво таких людей, постраждати можуть навіть емоційно найстійкіші особистості. В результаті через постійний стрес людина стає нервовою, невпевненою в собі, зривається на близьких. Не виключено, що можуть дати себе знати багато хвороб – від неврозу до хронічних захворювань.

Маніпулятор

Чим відрізняється від аб'юзера? Тим, що змусить вас відчувати провину. При цьому людина може довгий час підтримувати з вами добрі стосунки, навіть дружні. Але якщо ви попросите переглянути свій графік чи рівень зарплати, швидше за все, зможете почути: "Я працюю взагалі без вихідних і ні на що не нарікаю".

Також бос-маніпулятор може постійно міняти свою думку. Вранці він говорить одне, після обіду зовсім інше, запевняючи вас, що ви не зрозуміли суть завдання. В результаті, крім нервової системи, страждає ще й продуктивність.

Такий керівник може (заради розваги чи вигоди) налаштовувати своїх співробітників один проти одного. Часто ви можете помічати, що людина "створює видимість роботи", а результатів "вічної зайнятості" все немає. Це теж із тієї ж категорії.

"Супергерой"

У колективі завжди знайдуться розумні та кмітливі люди, які приносять потрібний для команди результат. Однак не рідкість, коли начальник надає ці заслуги і видає за особисті перемоги. Навіть якщо над завданням працювало 50 осіб, він скаже, що якби не організував роботу, нічого не сталося б.

Такий керівник не цінує своїх працівників. А якщо і цінує, то ніколи цього не покаже. Водночас, він забуває про те, що деяким талановитим людям потрібно, щоб їх хвалили. Якщо навіть не заохочували фінансово, то хоч би підбадьорювали на словах.

Бос-переможець по житті не визнає, що не зможе досягти успіхів без окремих співробітників. Зрозуміти всю суть його "успіхів", такий одноосібник зможе лише втративши частину команди. Але буде пізно.

У будь-якій з перерахованих ситуацій найпростіший і надійніший спосіб позбутися ненависного керівника – змінити роботу. Однак іноді місце роботи настільки важливе для людини, що розпрощатися з ним не так просто. У такому разі найкращим варіантом буде звернутися до психолога, який навчить вибудовувати особисті кордони.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.