Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ветерани не залишаться без роботи? Як уряд хоче "трансформувати" ринок праці

Розповідаємо, як держава планує підтримувати ветеранів та допомагати їм облаштуватися на ринку праці

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Держава хоче підтримувати ветеранів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На українському ринку праці наразі спостерігається структурне безробіття, що безумовно впливає на економічний стан країни. Тому, аби посприяти відновленню ситуації, уряд хоче створити певні умови, в яких ветерани захочуть відкривати бізнеси, повертатися на свою попередню роботу чи знаходити нову.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

За словами заступниці міністра економіки Тетяни Бережної, в бюджеті на 2024 рік закладено 14 млрд грн на підтримку ветеранів та їхніх сімей.

Також були виділені кошти на реалізацію державних програм, які допоможуть українським захисникам самореалізовуватися та розвиватися. Зокрема йдеться про:

  • гранти в рамках програми "єРобота";
  • програми навчання та перенавчання (щоб ветерани могли отримати нову спеціальність або підвищити свій професійний рівень);
  • ваучери на навчання.

Важливо, щоб ветерани отримали можливість повернутися на своє попереднє робоче місце. Тому, враховуючи травми та наслідки поранень, держава та роботодавці мають спільно подбати про безбар'єрність робочого простору для своїх працівників.

"Наразі вже діє державна програма компенсацій для бізнесу за облаштування інклюзивних робочих місць. Роботодавці можуть отримати до 120 тис. грн компенсації за придбані для своїх працівників меблі, обладнання, пристосування тощо", – зазначила Тетяна Бережна.

Заступниця міністра економіки також додала, що у 2024 році одне з важливих завдань для уряду буде підтримка роботодавців за допомогою пільг, виплата компенсацій за облаштування робочих місць та запровадження змін до законодавства.

Як змінилися штрафи для роботодавців в Україні

За порушення вимог трудового законодавства роботодавці можуть отримати значні штрафи, розмір який вираховується на підставі показника мінімальної заробітної плати. Оскільки в Україні змінився розмір мінімальної зарплати, відповідно, суми штрафних санкцій також будуть перераховані.

З 1 січня 2024 року мінімальна заробітна плата становить 7 100 грн, а з 1 квітня поточного року цей показник зросте до 8 000 грн. При цьому сума штрафів за певні порушення може сягати 10-кратного та навіть 30-кратного розміру мінімальної зарплати.

Раніше ми розповідали, яких спеціалістів не вистачає на українському ринку праці. Також ми писали, які виплати можна отримати при звільненні з роботи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.