Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці можуть заробляти більше – з’явився ще один спосіб

Розповідаємо, за яких умов працівники можуть отримати більшу оплату, ніж на п'ятиденці

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Погодинна робота може оплачуватися вище, ніж повна зайнятість

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні у деяких сферах на ринку праці погодинна оплата вже давно стала нормою. Іноді така робота краще оплачується, ніж у випадку повної зайнятості. При цьому законодавством встановлений рівень мінімальної зарплати за таких умов.

Сайт Pro Гроші пояснює, кому вигідна погодинна оплата та які нюанси щодо цього є в Україні.

Зміст
1.Яка мінімальна оплата погодинної роботи
2.Коли застосовують погодинну оплату
3.Чи вигідна погодинна оплата праці для українців
4.В яких сферах вигідно працювати погодинно

Яка мінімальна оплата погодинної роботи

Держбюджетом на 2023 рік передбачений рівень "мінімалки", тобто зарплати, яку працівник повинен отримати за місяць. Вона становить 6 700 гривень. Водночас передбачена оплата і за погодинну роботу. Вона становить 40,46 гривні за годину. Тобто таку суму повинні виплачувати гарантовано.

Коли застосовують погодинну оплату

Кабмін чітко визначив випадки, в яких оплата робочого часу відбувається погодинно. Її застосовують:

  • на підприємствах незалежно від форми власності у разі встановлення у колективних договорах або за погодженням з профспілковими чи іншими органами, уповноваженими на представництво трудовим колективом, погодинної оплати праці із застосуванням відповідних нормованих завдань та обліку фактичного робочого часу;
  • фізичними особами, які використовують найману працю з погодинною оплатою праці;
  • в установах та організаціях, що фінансуються з бюджету, в разі прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про встановлення працівникам погодинної оплати праці.

Крім того, уряд передбачив деякі гарантії для працівників, які залучені до роботи погодинно. Так, у постанові №330 вказано, що підвищення мінімальної заробітної плати не є підставою для збільшення нормованих завдань, установлених на годину праці. А ще установлення погодинної оплати праці не є підставою для скорочення нормальної тривалості робочого часу.

Чи вигідна погодинна оплата праці для українців

Як пише Work.ua, погодинна оплата праці може бути вигідною як для працівника, так і для роботодавця.

Так, наприклад, працівник може самостійно регулювати навантаження протягом робочого дня. Це спростить робочий процес за умови, що робочі норми складені адекватно та не вимагають надмірних зусиль.

Водночас роботодавці отримують чітке розуміння того, скільки людино-годин необхідно для виконання того чи іншого завдання.

Глава Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко вважає, що погодинна оплата праці зможе мінімізувати зловживання у трудовій сфері.

"У нашій країні процвітає безкоштовна праця у післяробочий час, оскільки передбачена тільки заробітна плата. Що стосується понаднормових годин, то традиція їх оплати існує лише на залишках великих промислових підприємств. Але все стає повністю прозорим, якщо українець починає працювати з погодинною оплатою праці", – пояснив експерт.

До того ж він зауважив, що за кордоном дедалі частіше застосовується принцип погодинної оплати. Тому, на його думку, українці, які повернуться з Європи, будуть шукати у своїй країні умови з погодинною оплатою. А це може змінити трудову сферу.

В яких сферах вигідно працювати погодинно

Наразі в Україні на погодинну оплату можуть розраховувати люди, які працюють у сфері репетиторства або ж виконують певну "домашню" роботу за найманням. Оплату за годину роботи можуть отримати:

  • няні;
  • хатні робітниці;
  • вантажники;
  • мийники вікон.

При цьому зарплата у цих сферах часто значно вища від "мінімалки". Вона становить, як правило, від 120 до 650 гривень на годину і залежить від конкуренції на ринку.

Раніше ми писали про те, як змінився попит на працю в Україні та де найбільше роботи. Також ми розповідали про те, що українцям можуть змінити тривалість робочого тижня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.