Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Після цього вам точно не відмовлять – як попросити підвищення зарплати

Заздалегідь подумайте над тим, яку саме зарплату ви хочете, адже відповідь перед керівником повинна бути чіткою та аргументованою

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Вам треба довести свою цінність для компанії

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Не кожен працівник може попросити підвищення в умовах війни, адже комусь це здається неприпустимим. Однак, якщо ваша зарплата з минулого року ані трохи не змінилася, вам варто поспілкуватися про це з вашим роботодавцем. Але перед цим треба підготуватися, підібрати аргументи, які казатимуть про те, що ви заслуговуєте на її збільшення.

Про це пише work.ua.

Порівняйте свою зарплату

Це перший крок, який необхідно зробити перед тим, як просити збільшення зарплати. Вам треба дослідити середню зарплату на ринку праці за вашою посадою.

Якщо в середньому в вашому місті на цій посаді отримують, наприклад, 20 000 грн, а ви 15 000 грн, то ваша зарплата менша за ринкову.

Після цього випишіть всі обов’язки, які ви виконуєте на своїй посаді в компанії. Далі відкрийте сторінку з вакансіями за вашою посадою й перегляньте опубліковані пропозиції.

Порівняйте цей список, де вказана вища заробітна плата, аніж у вас. Якщо ви побачите, що ви маєте потрібні навички й досвід, виконуєте таку ж кількість обов’язків, як пропонується у вакансіях з більшою зарплатою, то занотуйте це. Це і буде вашими аргументами для роботодавця.

Доведіть свою цінність для компанії

Складіть список й опишіть ваші досягнення на посаді за останні пів року. Краще буде, якщо ви ще надасте конкретні цифри та статистику. Наприклад: "За останні 6 місяців я залучив 50 нових клієнтів, які скористалися послугами компанії. Завдяки цьому дохід від продажу послуг склав 300 000 грн, що на 20% більше, ніж за аналогічний період минулого року".

У такому випадку роботодавцю важко буде відмовити у вашому проханні, коли ви покажете реальні цифри та факти.

Підготуйтеся до переговорів

Заздалегідь подумайте над тим, яку саме зарплату ви хочете. Ваша відповідь повинна звучати чітко й бути аргументованою.

Імовірно, у вашого керівника є керівник, з яким також потрібно буде поділитися вашим запитом на підвищення зарплати. Тому краще, якщо ви оформите ваші аргументи у письмовій формі.

Заплануйте зустріч із керівником заздалегідь, а не просто неочікувано заходьте у його кабінет. Таким чином ви проявите повагу до його часу.

Скоріш за все вам не дадуть одразу відповіді, адже треба порахувати, наскільки компанія може дозволити собі збільшення винагороди. Тому запитайте про часові межі, коли ви отримаєте відповідь.

Ваші подальші дії

Підготуйтеся до негативного чи позитивного рішення. Якщо вам відмовлять через певні фактори, то запитайте, що ви можете зробити, аби ваше прохання розглянули у майбутньому.

Може статися, що вам підвищать зарплату на бажану суму, але також і додадуть обов’язків. Тому перед тим, як будете виконувати кроки з підготовки, постарайтеся запобігти такій ситуації й проаналізуйте: "якщо я буду виконувати більше обов’язків, яка тоді в мене має бути зарплата".

Раніше сайт Pro Гроші писав, як фінансові навички підвищать ваш успіх в карʼєрі. Також ми повідомляли, що мають знати підлітки та батьки про роботу для неповнолітніх в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.