Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплати вчителів у 2023 році – яким педагогам платять найбільше

Розбиралися, від чого залежить рівень зарплати вчителя у 2023 році та які є надбавки до основного заробітку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зарплата вчителя залежить від категорії та стажу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В основу нарахування оплати праці вчителів закладено єдину тарифну сітку. Крім того, вони можуть отримувати надбавки та доплати.

Сайт Pro Гроші розбирався, які вчителі мають найвищі доходи у 2023 році.

В основі нарахування зарплати освітянам, які працюють у бюджетних установах, у 2023 році покладена єдина тарифна сітка (ЄТС). Зарплата вчителя залежить від досвіду роботи, розряду та категорії.

На жаль, у 2023 році скасували заплановане раніше підвищення зарплат для педагогів. Станом на 1 січня 2023 року прожитковий мінімум становить 2 684 грн. Тому оплата праці вчителів у школах у 2023 році залишається на рівні попереднього року.

Мінімальний розмір ставки зарплати педагога – чотири прожиткові мінімуми.

У 2023 році згідно з даними порталу пошуку роботи, українські вчителі наразі отримують від 6 до 21 тисячі гривень на місяць, залежно від категорії, кількості відпрацьованих годин тощо.

У кого з вчителів найвищі зарплати

Найбільші зарплати отримують вчителі з великим досвідом роботи за наявності вищої категорії. На розмір доходів звичайно ж впливає і кількість відпрацьованих годин (проведених уроків).

Окрім базової зарплати, педагоги можуть отримувати додаткові виплати за:

  • педагогічну майстерність;
  • наукову роботу;
  • викладання додаткових предметів;
  • класне керівництво.

Також вчителі можуть претендувати на різні види доплат та компенсацій (наприклад, за викладання у важких чи шкідливих умовах, за перевиконання нормативів тощо).

Який розмір доплат і надбавок

Окрім оплати за ставкою, педагоги мають право на доплати й надбавки. Розміри доплат за окремі види роботи встановлюються згідно з Постановою Кабміну № 1391.

Найбільш поширеними доплатами й надбавками у педпрацівників наразі є:

  • надбавка за стаж педагогічної (також науково-педагогічної) роботи – 10% (3 роки), 20% (20 років) та 30% (30 років);
  • надбавка за престижність праці – 20%;
  • доплата за перевірку письмових робіт – 15% (у 1 − 4 класах, незалежно від навантаження), 10 − 20% (у 5 − 12 класах, але тут все залежить від предмета: 20% – мова й література, 15% – математика, 10% – іноземна мова, креслення);
  • доплата за класне керівництво – 20% (початкові класи), 25% (старші класи);
  • доплати за завідування та керівництво гуртками, лабораторіями тощо – 10 − 15%;
  • надбавка за сертифікацію – 20% (протягом строку дії сертифіката).

Скільки заробляють вчителі молодших класів

Більшість вчителів, які проводять уроки, мають 10-14 розряди ЄТС – згідно з даними тарифної сітки й отримують наступні середні зарплати (з грудня 2021 по грудень 2023 року):

  • молодий вчитель без категорії та з малим стажем – 10 574 грн;
  • вчитель І категорії – 12 906 грн;
  • вчитель вищої категорії – 13 759 грн.

Яка зарплата у вчителя вищої категорії

Сайт Pro Гроші також розповідав, яку зарплату отримує вчитель вищої категорії. Так, він має посадовий оклад 7 001 гривню. Разом з доплатами та надбавками середня заробітна плата з грудня 2021 року по грудень 2023 року складає 13 759 гривень.

За даними порталу, ситуація дещо інша. Наприклад, найбільше отримують грошей викладачі англійської мови, а саме 18 500 гривень. Найменша зарплатня у вчителя трудового навчання – 9 400 гривень.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто може отримати компенсацію за втрачений відпочинок. Також ми повідомляли, що в Україні розширили перелік осіб, за яких роботодавці можуть отримати компенсацію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.