Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На кого треба навчатися в Польщі, щоб потім багато заробляти

З'ясовували, в які заклади вищої освіти мають вступати українські абітурієнти, аби потім мати хороші заробітки

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У Польщі три виші найкраще підходять для навчання українців

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Здобувши середню освіту, українські школярі ставлять перед собою питання щодо того, яку спеціальність обрати, аби в майбутньому мати високий дохід, моральне задоволення та можливості для професійного розвитку. Це рішення не може бути спонтанним, адже від нього залежить майбутнє кожної окремої людини, тому його варто приймати, спираючись на глибокий аналіз ринку праці, вимог роботодавців, власних талантів, нахилів та здібностей та низки непрямих факторів.

Сайт Pro Гроші розбирався, на кого варто навчатися в Польщі, аби потім отримувати гідну зарплату.

Топ-3 напрямків навчання в Польщі

За даними Центру польської освіти, наразі є як мінімум три напрямки навчання, які відкривають великі перспективи кар'єрного росту та високої заробітної плати, а саме:

  • Фахівці з системної галузевої аналітики. Заглиблюючись в основи статистичного розвитку, фахівці матимуть підвищений попит у різних напрямках промисловості. Аналітичні дослідження вже зараз мають вагоме значення для ефективної підприємницької діяльності, а у майбутньому вони будуть мати ще більшу вагу для компаній, що бажають вести бізнес у глобальному масштабі.
  • Професії, пов'язані з комп'ютерними технологіями, а також глибоким математичним аналізом. У цій групі варто виділити: фахівців з кібербезпеки, комп'ютерних аналітиків, розробників програмного забезпечення, комп'ютерних програмістів. Вже сьогодні молоді люди, які мають мінімальний досвід у будь-якому з даних напрямків, навіть на етапі навчання можуть заробляти більше за мінімальну винагороду.
  • Експерти у галузі архітектури, проєктування та інженерії. Крім основних видів діяльності, в найбільш виграшному становищі будуть фахівці, які проводять дослідження у напрямку біотехнології та високих технологій, а також робототехніки та мехатроніки.

У яких вишах краще навчатися українцям

Як відомо, не всі університети в сусідній країні ідеально підходять для українських студентів. Іноземцям варто віддати перевагу одному з наступних університетів, які мають високий рівень викладання, справедливу плату за навчальний рік та відкривають великі можливості:

  • Академія Вістула;
  • Вроцлавський університет бізнесу;
  • Університет банківської справи у Вроцлаві.

Як змінився розмір мінімальної зарплати в Польщі

Раніше ми писали, що мінімальні оклади та погодинні ставки зросли на 110 злотих брутто (996 грн), таким чином з 1 липня розмір мінімальної заробітної плати для тих, хто працює за трудовим договором, становить 3 600 злотих брутто (32 609 грн).

Щодо мінімальної ставки на годину, то для осіб, які працюють за договором доручення, вона складає 23,50 злотих брутто (212 грн). Тож, в залежності від відпрацьованих годин, орієнтовна місячна заробітна плата становитиме 4 700 – 5 875 злотих брутто (42 563 – 53 204 грн).

Зазначається, що ще одне подвійне підвищення мінімальної зарплати в Польщі очікується у 2024 році, яке проходитиме у два етапи:

  • на першому етапі у січні розмір заробітної плати зросте до 4 242 злотих брутто за трудовим договором (38 446 грн) та до 27,70 злотих брутто погодинно (251 грн);
  • на другому етапі у липні 2024 року очікується підвищення мінімальної зарплати до 4 300 злотих брутто (38 970 грн) та до 28,10 злотих брутто погодинно (254 грн).

Раніше ми розповідали, що українці в Польщі отримуватимуть 800 злотих щомісяця. Також ми писали, яку найбільшу та найменшу зарплату для заробітчан пропонують в Польщі. Більше про життя українців за кордоном читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.