Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобінг на роботі – яке покарання загрожує у 2024 році

На жаль, в Україні нерідко трапляються випадки мобінгу на роботі

Фото: Pexels

Мобінг на роботі

Фото: Pexels

Мобінг – це насилля на робочому місці, спрямоване на приниження честі та гідності колеги та його ділової репутації. За такі дії працівникам загрожує покарання.

Сайт Pro Гроші розповідає, як карають за мобінг на роботі.

Як карають за мобінг

У статті 2-2 Кодексу законів про працю є визначення, що мобінг — це регулярні умисні дії окремих працівників чи групи осіб із трудового колективу, що спрямовані на приниження честі та гідності колеги, а також його ділової репутації. Порушення можуть мати різні форми, зокрема економічне або ж психологічне насилля.

Як зазначається, такі дії призводять до образливої, ворожої та напруженої атмосфери у команди до окремого працівника або ж до деяких працівників. Зазвичай, метою таких дій є примус до звільнення, зміни діяльності на робочому місці або ж до формування відчуття власної професійної непридатності.

Такі дії є суворими порушеннями, тому за них можуть покарати відповідно до чинного законодавства.

"Вчинення мобінгу (цькування) заборонено. Постраждалі особи мають право звернутися зі скаргою до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, та/або до суду", – зазначається у кодексі.

Отже, особи, які вчиняють мобінг на робочому місці отримують покарання у вигляді штрафу. Так, згідно зі статтею 173-5 Кодексу України про адміністративні порушення, за вчинення мобінгу на робочому місці можна отримати покарання у розмірі від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Якщо точніше, то сума такого штрафу буде складати від 850 до 1700 гривень. Також, існує можливість замінити штраф на громадські роботи (20-30 годин).

Що стосується керівництва, то у випадку, якщо посадова особа здійснює таке порушення, їй загрожуватиме покарання у вигляді штрафу у розмірі від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Тобто, розмір штрафу буде складати від 1700 до 3400 гривень (у випадку повторного порушення штраф зросте та буде становити від 3400 до 6800 грн).

Нагадаємо, ми писали, де придбати квитки на поїзди Укрзалізниці. Також ми повідомляли, скільки отримують правоохоронці у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.