Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців карають за хибні виклики спецслуж – який штраф можна отримати

В Україні штрафи можна отримувати навіть у випадку хибного виклику швидкої чи поліції

Фото: НБУ

Гривні

Фото: НБУ

Нерідко трапляються випадки, коли підлітки або ж інші особи намагаються пожартувати та викликають швидку допомогу, поліцію та пожежну. Однак такі дії є неправомірними, тому вони караються відповідно до чинного законодавства України.

Сайт Pro Гроші розповідає, яке покарання можна отримати за такі дії.

Яке покарання загрожує

Ситуації, коли діти, підлітки або навіть дорослі викликають служби для того, щоб "пожартувати", на жаль, не є рідкістю. Однак такі дії вважаються дрібним хуліганством, тому за такі дії громадянам загрожують фінансові санації відповідно до Кодексу про адміністративні порушення.

Представники Національної поліції у Запорізькій області повідомили, що лише за перший місяць 2024 року їм вдалося зафіксувати близько 300 випадків хибних викликів служб.

"Жартівники можуть телефонувати по декілька разів на день. Виїжджаючи на такі повідомлення, служби задіюють значну кількість особового складу, через що даремно витрачають зусилля і безцінний час, тоді як реальної допомоги потребує хтось інший", – сказали у Національній поліції.

Кожен українець повинен памʼятати, що у випадку здійснення хибного виклику він перешкоджає роботі служб. Тому, за це можна отримати покарання відповідно до статті 183 Кодексу про адміністративні порушення.

"Завідомо неправдивий виклик пожежно-рятувального підрозділу, поліції, бригади екстреної медичної допомоги або інших аварійно-рятувальних формувань тягне за собою накладення штрафу від 50 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян", – йдеться у кодексі.

Таким чином, дорослі та діти, які здійснюватимуть хибні виклики служб можуть отримати покарання у вигляді штрафу на суму від 850 до 3 400 гривень.

У випадку, якщо особа буде ігнорувати сплату цього штрафу, її можуть притягнути до більш серйозної відповідальності.

Нагадаємо, ми писали, про схеми, які використовують шахраї проти пенсіонерів. Також ми повідомляли, хто не може складати заповіт в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.