Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Лагідна українізація: як працюють та скільки заробляють репетитори української мови

Репетитори з української мови не лише навчають правилам та правопису, а й намагаються долучити наших громадян до використання рідної мови у повсякденному житті

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Зараз в Україні багато людей свідомо хочуть повністю перейти на українську мову

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна, яку розв'язала Росія проти нашої країни, підштовхнула українців почати розмовляти рідною мовою у повсякденному житті, а не лише в школі, університеті або на роботі. Хтось спілкується українською з дитинства та знає її досконало, а комусь складно одразу перемкнутися, тому вони звертаються до репетиторів, аби прискорити та пом'якшити це процес.

Редакція Pro Гроші поспілкувалася з Іриною Клименко, яка працює вчителькою української мови у Дніпрі, та дізналася, хто зараз практикує вільне спілкування рідною мовою та скільки заробляють репетитори.

Вчитель української мови – це ваше покликання?


Насправді я зростала на сході України, де майже ніхто не спілкувався українською у повсякденному житті, це саме стосувалося й мене, допоки я не почала захоплено вивчати рідну мову в школі.

Я нею захоплювалася, вона була для мене настільки мелодійною та звучною, що я прагнула розмовляти нею завжди і я цього досягла. Мені тоді було 12 років, тому я пам'ятаю як було важко перемкнутися, особливо у середовищі, де всі говорили на той момент російською. Але я не здалася й саме тоді я зрозуміла, що хочу навчати цього та вселяти в людей любов до рідної мови.

Після закінчення школи я не втратила жаги до подальшого вивчення рідної мови, тому пішла у педагогічний коледж та в результаті стала вчителькою української мови, а найголовніше – я досі цим захоплююся.

Чи багато людей зараз звертаються до репетитора з української?


Я можу сказати, що до повномасштабної війни до мене, як до репетитора, ходили лише школярі та студенти, яких потрібно було підготувати до екзаменів. Проте, зараз дуже багато дорослих свідомо хочуть вивчати та вдосконалювати свої знання з української.

Мої заняття – це не лише типові 50 хвилин вивчення правил та правопису, ми також вчимося застосовувати українську у нашому повсякденному житті. Ми спілкуємося на різні теми, наприклад, як пройшов день мого учня або висловлення своєї думки щодо якоїсь політичної події. Тобто, я хочу розвивати мислення українською, щоб вже через деякий час людина формулювала думки рідною мовою, а не просто перекладала в голові з російської.

Я можу зателефонувати своїм учням, коли у них немає занять, та почати з ними говорити про будь-що, але українською, й таким чином слідкую за їх поведінкою, чи вони нервують, чи їм складно тощо. Така техніка насправді працює, вже багато моїх учнів спілкуються українською в російськомовному оточенні та не відчувають дискомфорту. Цей результат – є те, чого я хочу досягти.

Як репетитори встановлюють вартість занять?


Все залежить від рівня знань та досвіду. Наприклад, у мене досвід вільного спілкування українською мовою більш ніж 30 років, з них 17 років я працюю вчителькою, відповідно, я можу спокійно говорити, що я досить освічена людина для репетиторства.

Також чимало важливим фактором є те, чого репетитор прагне – заробити грошей або навчити. Тому тут все дуже індивідуально. Я бачила оголошення репетитора, який встановив 800 гривень за годину навчання, але для мене це не зрозуміло.

Оскільки я є репетитором як для дітей, так й для дорослих, одне заняття в мене коштує 250 гривень, яке триває 50 хвилин. Таким чином я розумію, що це доступно для людей, які дійсно хочуть навчатися.

Скільки заробляють репетитори в Україні?


Знову ж таки, все залежить від того, яку вартість занять встановить педагог. Наприклад, я займаюся індивідуальним репетиторством три рази на тиждень, тобто, можна порахувати, що з моїм так званим прайсом щомісяця я заробляю близько 2 500 гривень.

Але не варто забувати, що вартість занять в інших репетиторів різноманітна, я знаю хлопця, у якого одне заняття коштує 600 гривень і це є його основним джерелом доходу, тобто він працює кожного дня по 8-9 годин. Тому на питання про заробіток репетиторів не можна дати вичерпну відповідь.

Раніше ми розповідали, скільки заробляють майстри манікюру в Україні. Також ми писали, як працюють офіціанти у сфері обслуговування. Більше про роботу у різних галузях читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.