Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

За лаштунками закладу: відверта розповідь офіціанта про роботу у сфері обслуговування

Офіціанти – невіддільна частина сфери обслуговування, оскільки саме вони створюють круту атмосферу для гостей

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Професія офіціанта завжди була актуальною

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У сфері обслуговування офіціант – це одна з найпоширеніших професій. Ці люди грають дуже важливу роль у забезпеченні якісного обслуговування гостей, які потім захочуть повертатися саме у цей заклад. Ба більше, офіціанти кожного дня тренують свої професійні навички у комунікації та можуть без проблем рухатися кар'єрними сходинками.

Про те, як зараз працюють офіціанти та скільки вони заробляють, сайту Pro Гроші розповіла Вікторія, яка вже досягла певних висот у сфері обслуговування в одному із закладів міста Дніпро.

Як розпочалася ваша робота офіціантом?


Насправді все сталося дуже несподівано для мене. Три роки тому, як і багато інших моїх колег, я навчалася в університеті та шукала роботу, аби її можна було поєднувати з лекціями. До речі, у сучасному світі так робить досить велика кількість молоді, яка хоче мати власні гроші.

У мене було багато друзів, які у той час працювали офіціантами в одному із найкращих закладів нашого міста. Вони розповідали, як добре до них ставиться керівництво, які чайові вони заробляють на кожній зміні та який у них класний колектив. Звісно, що мене це зацікавило, тому вже незабаром я сиділа на співбесіді та чекала моменту, коли порину в цю нереальну атмосферу.

В мене зовсім не було досвіду роботи, тому я дуже нервувала і думала, що у мене нічого не вийде. Проте, вже після тижня стажування я вийшла до гостей і відчула, що мені дуже комфортно. Мені легко було спілкуватися з людьми, дізнаватися для себе щось нове та прокачувати свої навички у комунікації.

Робота офіціанта
Робота офіціанта
Фото: Pexels

Так, бувають моменти, коли дуже важко, коли ти приходиш додому і думаєш, що завтра напишеш заяву на звільнення. Але, коли втома проходить, то починаєш сумувати за цим хаосом та людьми, яких ти бачиш кожного дня.

Яких гостей не люблять офіціанти?


Все залежить від поведінки гостя, бо, наприклад, коли людина щойно зайшла в заклад, ми не можемо точно сказати, сподобається вона нам чи ні. Наша задача – зробити так, щоб, навпаки, ми їй сподобалися. Наш заклад позиціює себе як "Friendly", тобто, ми спілкуємося з гостями максимально простою мовою, без завчених скриптів та намагаємося стати їм другом.

Без унікальних гостей, звичайно, не обходиться жоден заклад. Наприклад, я не люблю гостей, які ставляться неповажливо до обслуговуючого персоналу, показуючи, що ми не його рівня. Чому ми власне називаємо наших відвідувачів гостями, тому що наш заклад – це, умовно, наш дім, де ми приймаємо гостей. Тому ми не згодні з правилом "гість завжди правий".

Власники закладу нам завжди казали: "Нікому не дозволяйте себе ображати. Якщо хтось намагається перейти на особистості, ви можете легко відмовитися його обслуговувати". Тут мова вже йде не про заробіток закладу, а про ставлення до людей. Такий підхід мене дуже вразив.

Робота офіціанта
Робота офіціанта
Фото: Pexels

Чи був у вас кар'єрний зріст протягом цих трьох років?


Я дуже хочу розвіяти міф про те, що офіціант – це робота до кінця життя і більше нічого досягнути неможливо у цій сфері. Я живий доказ того, що офіціанти можуть стати менеджерами, оскільки наразі я керуюча у тому закладі, куди прийшла працювати звичайним офіціантом три роки тому.

Так, мені довелося багато працювати, аби займати керуючу посаду. Я читала багато книжок про управління персоналом, завжди намагалася бути в курсі усіх подій, що відбувалися у закладі, займалася закупівлею товару тощо. Тобто, звичайно, якщо нічого не робити, а просто плисти за течією, то, скоріш за все, ніякого кар'єрного зросту й не буде.

Але я можу сказати, що робота офіціантом – це не вирок. Це дуже крута школа комунікації, де можна навчитися багатьох речей та стати найкращим у своїй справі.

Скільки зараз заробляють офіціанти?


Насамперед хочу звернути увагу, що кожен заклад по-своєму встановлює рівень оплати для офіціантів. Хтось працює виключно за ставку, хтось заробляє лише завдяки чайовим, і таких схем безліч.

Наприклад, у нашому закладі офіціанти отримують фіксовану ставку у розмірі 900 гривень за зміну та забирають усі чайові, які отримують зі стола, який обслуговували. У також нас є касири, які займаються виключно розрахунком та збирають замовлення на доставку, тому, за бажанням офіціантів, вони діляться своїм денним заробітком із касирами (сума залежить від того, скільки чайових заробили). Це може бути як 50 гривень, так і 300 гривень.

Загалом офіціанти у нашому закладі заробляють від 18 000 до 22 000 гривень. Все також залежить від того, яку кількість змін вони відпрацювали.

Взагалі, офіціанти – це душа закладу, вони створюють надзвичайну атмосферу та усі умови, аби стати кращими серед інших.

Раніше ми розповідали, скільки зараз заробляє майстер манікюру. Також ми писали, скільки отримує вчитель вищої категорії в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.