Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Компанії масово відмовляються брати українців на дистанційку – в кого лишились шанси

Після пандемії COVID-19 віддалена робота стала дуже поширеним явищем, але схоже, тенденція змінюється

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Не всіх спеціалістів хочуть брати на дистанційну роботу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну кількість робочих місць різко скоротилася. А ті, хто встигли адаптуватись до умов пандемії і повернутись у офіси, по можливості знову пішли в онлайн. Зараз багато потенційних працівників є тимчасовими переселенцями або через небезпеку не мають змоги ходити фізично на роботу. Тому кількість пропозицій з віддаленою роботою мала б зростати.

Але це не так. Фахівці експертно-аналітичного відділу кадрового порталу grc.ua поділилися статистикою із Pro Гроші, і розповіли нам, у кого є шанси на віддалену роботу і гарну зарплату.

Люди прагнуть працювати "з дому", але що хочуть роботодавці

Аналітика даних на порталі показала, що на віддалену роботу припадає значно більше резюме, ніж вакансій: у відсотковому відношенні це 28% проти 9%. Також статистика свідчить, що 61% кандидатів мають великий досвід – понад 6 років. При цьому для віддаленої роботи підприємства рідко шукають людей з таким досвідом.

Насправді з усіх вакансій на сайті лише 7% пропонують віддалену роботу. Люди очікували, що під час великої війни показник збільшиться, але він навіть менший, ніж в часи пандемії (тоді було 10%).

"Як можна це пояснити? Можна припустити, що позначилося послаблення ковідних обмежень, які "самоусунулися" після початку війни. Також, можливо, роботодавці шукають надійний варіант, тобто фахівця, який у воєнний час знаходиться на одному місці, а не часто зайнятий переїздами, жертвуючи якістю роботи", – пояснили експерти.

У яких фахівців найбільше шансів на ремоут

Серед усіх вакансій з можливістю працювати віддалено найбільше пропозицій є для таких фахівців:

  • працівників сфери IT, інтернет, телекомунікації (37% вакансій);
  • фахівців з продажів (18%);
  • маркетинг, реклама, PR (13%).

При цьому адміністративному персоналу у 6% випадків дозволяють працювати віддалено, а представникам вищого менеджменту – у 2%.

Що стосується зарплат, то картина схожа. Найбільшу оплату з віддаленою роботою пропонують таким фахівцям:

  • працівникам сфери IT, інтернет, телекомунікації – в середньому 77 300 грн;
  • представникам категорії "вищий менеджмент" – 40 000 грн;
  • маркетологам, рекламістам, піарникам – 26 800 грн.

Як ми вже зазначали, роботодавці рідко шукають для такого формату роботи людей з великим досвідом. Багато пропозицій в такій категорії підходять для тих, хто його зовсім не має або працює не більше 3 років.

Лідерами серед усіх міст і областей є Київ, де для віддаленої роботи є 60% від усіх вакансій. Далі у рейтингу йдуть Львівська та Дніпропетровська області.

Яких вакансій зараз найбільше

Ми вже розповідали, що ринок праці переживає велику кризу, і конкуренція через півроку війни стала надвисокою. Юристи, освітяни, працівники сфери готельно-ресторанного бізнесу та спортивних клубів, фітнесу, салонів краси тощо вже не такі затребувані серед компаній. Натомість певний попит зберігається на інших спецілістів. Дізнавайтеся, у який сферах в Україні дуже не вистачає працівників.

Ми також розповідали про те, на які професії буде шалений попит після війни та яким є перелік країн, де українці легко знайдуть собі роботу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.