Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кадрова криза: які галузі найбільше страждають від нестачі спеціалістів

Найбільше роботодавці сьогодні шукають вузькоспеціалізованих професіоналів у своїй справі

Фото: pexels

Деякі сфери мають дефіцит кадрів

Фото: pexels

В Україні ще до початку повномасштабного вторгнення у 2022 році були певні проблеми з кадрами на ринку праці, адже відчувався їхній дефіцит. Особливо мова про ключові сфери економіки. Але велика війна лише ще більше загострила цю проблему та дала зрозуміти, що низка галузей перебуває на межі кризи. А все тому, що кваліфікованих працівників просто не вистачає.

Про це пише РБК-Україна.

Які галузі найгостріше відчувають нестачу спеціалістів

  • Виробництво та енергетика. Сфери машинобудування, металургії, електроніки та енергетики завжди могла отримати потрібну кількість фахівців. Однак сьогодні ситуація різниться залежно від підприємства. Певні компанії вже скорочують виробництво, а інші бронюють працівників. Наприклад, деякі виробничі потужності завантажені лише на 25-50%, тому кадрова проблема менш помітна.

Одночасно спостерігається значна нестача вузькоспеціалізованих професіоналів. Зокрема, на підприємствах критичної інфраструктури не вистачає інженерів та диспетчерів, які можуть управляти енергетичними системами в умовах воєнних загроз. У деяких компаніях бракує до 25% фахівців на ключових посадах, що створює додаткові ризики для енергетичної безпеки країни.

  • Будівництво. Тут є теж проблеми з кадрами. Особливо відчутно не вистачає електромонтерів, малярів та будівельників. Бракує також інженерів та архітекторів.
  • Сільське господарство. Найбільш гостру нестачу людей відчувають наразі західні регіони України. Зокрема мова про, агрономів, ветеринарів та інших спеціалістів.
  • Охорона здоров’я. Тут є теж кадровий дефіцит, а особливо важка ситуація спостерігається у сільських районах. У таких регіонах взагалі бракує лікарів та медсестер. Не вистачає спеціалістів і у деяких спеціалізованих галузях.
  • Освіта. Бракую кваліфікованих вчителів у таких дисциплінах, як математика, інформатика, фізика та іноземні мови. Особливо гостро ця проблема стоїть також у віддалених регіонах.
  • Логістика. Сфера логістики також потерпає від нестачі водіїв, складських працівників та фахівців з управління ланцюгами постачання.
  • Сфера послуг та HORECA. Готельний, ресторанний та роздрібний бізнес також стикаються з серйозною кадровою кризою. Через низькі заробітні плати багато працівників цих галузей виїхали за кордон ще до війни, і ймовірність їхнього повернення низька. Суттєво не вистачає кухарів, офіціантів та адміністраторів.
  • Книговидавництво та мистецтво. Книговидавнича індустрія також страждає від дефіциту кадрів. Відчувається брак друкарів, редакторів, коректорів і менеджерів, здатних забезпечити високоякісне видання книг. У сфері мистецтва спостерігається нестача менеджерів та платформ для презентації творчих робіт.

Важливо розуміти, що сьогодні роботодавцям бракує саме кваліфікованих робітників, які вже мають певні навички та досвід.

Раніше ми повідомляли, скільки платять провідникам та машиністам в УЗ. Також ми писали, який розмір доходу мають медики у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.