Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплати викладачів технікумів та училищ – скільки платять у 2023 році

Розбиралися, чи відбулось підвищення зарплат для викладачів у 2023 році та від чого залежить посадовий оклад

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зарплати викладачам технікумів у 2023 році не підвищували

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Викладачі технікумів та профтехучилищ отримують зарплати згідно із нарахуваннями за Єдиною тарифною сіткою. У 2023 році посадові оклади не підвищувалися через повномасштабну війну, вони залишились на рівні минулого року.

Про це йдеться в постанові Кабінету міністрів від 20 грудня 2022 року № 1411.

Що таке ЄТС

Єдина тарифна сітка (ЄТС) – це таблиця коефіцієнтів, яка дозволяє визначити посадовий оклад для посади певного рівня (тарифного розряду) на основі посадового окладу 1-го тарифного розряду. Чим вищий тарифний розряд, тим більший посадовий оклад. Всього таких рівнів (розрядів) 25. Таку систему використовують чимало бюджетників, наприклад, у галузі освіти, культури та спорту.

Які зарплати у викладачів технікумів та профучилищ

Викладачі технікумів та коледжів відносяться до 17 розряду ЄТС, а це означає що їхній посадовий оклад становить 8 679 гривень. Окрім цього, викладачі можуть отримувати надбавки до зарплати за стаж роботи, за вчене звання та науковий ступінь.

Який розмір зарплат у викладачів вишів

Зарплата викладачам вишів у 2023 році нараховується згідно з Єдиною тарифною сіткою – вона не змінилась у порівнянні з 2022 роком.

Як правило, в усіх викладачів, що належать до науково-педагогічних працівників, є затверджені індивідуальні плани роботи, серед яких чітко виділені всі 4 складових у годинах за видами робіт:

  • навчальна – це робота в аудиторіях, читання лекцій, проведення практичних і семінарських занять. Всі інші 3 складові формально вважаються позааудиторною роботою, хоча вона може проводитися і разом зі студентами ЗВО;
  • методична – підготовка методичних вказівок для занять, робочих і навчальних програм, силабусів, навчальних планів тощо;
  • організаційна – кураторська робота, участь у засіданнях кафедри, підготовка звітів, участь у різного роду зібраннях, які проводяться у ЗВО та за його межами;
  • наукова – це підготовка наукових статей, доповідей на конференціях, проведення різного роду досліджень тощо. Специфіка визначається тією галуззю науки, до якої належить кафедра такого викладача.

Доплати викладачам

Окрім оплати за окладом, викладачі вишів отримують доплати й надбавки, сума яких може перевищувати навіть 50% окладу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто може отримати компенсацію за втрачений відпочинок. Також ми повідомляли, що в Україні розширили перелік осіб, за яких роботодавці можуть отримати компенсацію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.