Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Служба в ДСНС. Скільки коштує одягнути рятувальника

Все необхідне можна придбати в спеціалізованих магазинах, хоча і коштує це недешево

Колаж: Pro Гроші / Дарія Давиденко

Одяг для рятувальника в Україні коштує недешево

Колаж: Pro Гроші / Дарія Давиденко

Приступивши на службу в ДСНС потрібно розраховувати на те, що доведеться придбати хоча б мінімальний комплект речей та спорядження для роботи. Теоретично держава гарантує забезпечення форменим одягом кожного співробітника, однак на практиці потрібно бути готовим, що деякі речі доведеться докупити, адже їх не вистачило або ж їх видали в неналежному стані.

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки коштуватиме купити все для роботи в ДСНС.

Насамперед, розберемося, що потрібно. Урядом затверджені норми забезпечення форменним одягом особового складу ДСНС. В переліку – близько 30 позицій. Однак розрахуємо, що потрібно рятувальнику в першу чергу.

Візьмемо до прикладу звичайного бійця ДСНС. Зранку, ідучи на роботу, він одягне, як мінімум, штани, поло, кітель, ремінь та кепку. А також взує тактичні кросівки.

Взимку цей список поповнюється термобілизною, флісовою кофтою або поло з довгим рукавом, курткою, шапкою, рукавицями та зимовим взуттям.

Щось із цього можна отримати від держави. Згідно з нормами, строк носіння більшості речей – 3 роки. Але на практиці все може виявитися по-іншому.

Тепер порахуємо вартість. В середньому, магазини, які пропонують форменний одяг для ДСНС, мають такі ціни.

Одяг:

  • форма ДСНС (штани та кітель) – від 1500 до 2200 грн,
  • поло – від 500 до 700 грн,
  • поло з довгим рукавом – 800 грн,
  • флісова кофта – від 800 до 1500 грн,
  • термобілизна – від 1000 грн,
  • куртка – від 3100 до 4400 грн,
  • ремінь – 300-400 грн,
  • рукавиці – від 350 до 600 грн.

Головні убори:

  • кепка – 350 грн,
  • шапка – від 250 до 350 грн.

Взуття:

  • тактичні кросівки літні – 1537 грн,
  • зимові черевики – від 3425 грн.

Варто зазначити, що якшо в минулому році зимову куртку можна було купити за 2200 грн, то цього року ціна на таку ж куртку перевищує 4000 грн.

Тож, якщо порахувати вартість усіх необхідних для рятувальника форменних речей, то на них відразу ж піде вся місячна зарплата, адже в сумі там нарахується одягу на майже 14000 грн.

Але це ще не все. Виключно цього набору одягу вистачить для інспекторського складу ДСНС. Однак для бійців, які займаються безпосередньо гасінням пожеж, потрібен ще й спецодяг. Якщо форми співробітникам періодично видають новими, то "бойовку" рятувальники часто отримують вживану і не завжди в хорошому стані.

Є альтернатива – необхідний одяг для пожежного можна придбати в спеціалізованих магазинах. Однак коштує він недешево.

За скільки в Україні продають спецодяг пожежного

На ринку є багато пропозицій. Але економити точно не варто. Адже спецодяг повинен надійно захищати пожежного від екстремально високої температури, теплового випромінювання, відкритого вогню чи механічних травм.

У костюм зазвичай входить куртка та напівкомбенізон. Вартість таких костюмів в Україні коливається від 7200 тисяч до понад 30 000 грн. Середня ціна 14 000 грн.

Окремо доведеться придбати засоби індивідуального захисту рук – рукавички, краги чи рукавиці. Їх вартість близько 2500 грн.

Також пожежному потрібне спеціальне взуття – термостійкі гумові чоботи, які захищають ноги від проколів. Їх вартість стартує від 6700 грн.

Крім того, знадобиться пояс для фіксації одягу, носіння спеціального екіпірування та спорядження. Його ціна 2142 грн.

Пожежну каску можна купити за ціною від 5700 грн.

В результаті за спецодяг для пожежного доведеться заплатити понад 31 000 грн. А разом із форменним одягом треба віддати понад 45 000 грн.

Раніше ми писали, на які професії в Україні стрімко зріс попит. Також сайт Pro Гроші розповідав, чи платитимуть зарплати мобілізованим вчителям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.