Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дискримінація за віком: чи можуть покарати роботодавця за ейджизм

Розповідаємо, скільки доведеться заплатити роботодавцям через працевлаштування за віковою ознакою

Фото: Unsplash

Штрафи за ейджизм в Україні

Фото: Unsplash

Дуже часто в оголошеннях про відкриті вакансії можна побачити попередження щодо віку. В кандидата буде хороше резюме, великий досвід і професійні навички, але йому відмовлять через непідходящий вік. Така дискримінація заслуговує серйозного покарання, чого добилися внесенням зміни в закон.

Про це йдеться в статті 24-1 закону "Про рекламу".

Україна ще 28 років тому ухвалила закон про заборону дискримінації за віком, статтю, кольором шкіри, політичними і релігійними переконаннями. Але покарання за порушення вимог не було врегульовано. Як результат – з’являлося безліч оголошень (друкованих та онлайн) із вказівкою про очікуваний вік кандидатів на посаду.

Наприклад, десь могли шукати виключно молоду дівчину на місце секретаря чи фахівця не старше 40 років (попри наявність конкурентних знань і навичок). Це називається ейджизмом – надання переваги людині з огляду на її вік.

Лише 8 січня 2022 року набули чинності зміни в законі "Про рекламу", де прописали покарання за вікову дискримінацію в оголошеннях про відкриті вакансії. Роботодавцям заборонили вказувати пріоритет за віком, а також висувати вимоги за ознаками "раси, кольору шкіри, статі, стану здоров’я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сексуальної орієнтації, політичних, релігійних та інших переконань".

Якщо вимога не пов’язана з характером роботи чи умовами її виконання, це можна кваліфікувати як порушення законодавства. Штраф у такому випадку становитиме десятикратний розмір мінімальної заробітної плати. Станом на 2024 рік йдеться про 80 000 грн.

Інші штрафи для роботодавців


Підприємців нещадно карають за недотримання вимог закону щодо питань праці. Основні порушення і штрафи у 2024 році мають такий вигляд:

  • неоформлення трудового договору, виплата зарплати без нарахування податків і зборів – 80 000 грн;
  • недопущення перевірки з питань виявлення порушень або створення перешкод у проведенні інспекції – 128 000 грн;
  • ненадання гарантій і пільг працівникам, які залучаються до військової служби – 32 000 грн;
  • порушення встановлених термінів виплати заробітної плати – 24 000 грн;
  • перевищення допустимої кількості трудових договорів з нефіксованим робочим часом – 24 000 грн;
  • недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці – 16 000 грн.

За порушення інших вимог трудового законодавства роботодавцям загрожує штраф у розмірі мінімальної зарплати, тобто 8 000 грн. Зауважимо, покарання має накопичувальний характер, тобто санкція збільшується пропорційно кількості співробітників, щодо яких порушили законодавчі вимоги.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яке покарання загрожує за мобінг на роботі. Також ми повідомляли, які штрафи для роботодавців за неоформлених працівників у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.