Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Знову валютні гойдалки? Який курс долара в обмінниках

Розповідаємо, що відбувається з доларом в обмінниках станом на 4 листопада

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Курс долара продовжує дивувати

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Після коливання національної валюти в сторону зміцнення та ослаблення – курс долара почав стабілізуватися.

Розповідаємо, що відбувається в обмінниках, з посиланням на дані фінансового порталу Мінфін.

Станом на 4 листопада 2022 року можна спостерігати невелике послаблення долара до курсу гривні. В обмінниках курс долара складає:

  • купівля – 40,25 грн за долар;
  • продаж – 40,38 грн за долар.

У банківських обмінниках ситуація стабільна. Тут курс долара встановлений за показниками попереднього дня:

  • купівля – 39,90 грн за долар;
  • продаж – 40,50 грн за долар.

Ситуація на чорному ринку

На чорному ринку, як і зазвичай, курс дещо вищий. У перекупників тарифи такі:

  • купівля – 40,25 грн за долар;
  • продаж – 40,40 грн за долар.

Нагадаємо, що з 21 липня діє офіційний валютний курс, встановлений Національним банком України: 36,56 гривні за долар та 36,21 грн за євро.

Що буде з доларом в листопаді

Найближчим часом Україна не планує великих закупівель енергоресурсів та тотально економить електроенергію. Це дозволяє тримати валютний ринок на одному рівні.

Економіст та фінансовий аналітик Олексій Кущ вважає, що у листопаді курс долара буде триматись на рівні близько 40 грн/дол., з максимальною девальвацією до 42-43 грн/дол. Також він зазначив, що така стабільність залежить виключно від зовнішньої допомоги, тому якщо в українців є достатній запас гривні, то на випадок форс-мажорних ситуацій можна перевести частину цього залишку в долари.

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "Комерційний Індустріальний Банк" Герман Марченко запевняє, що за всіма ознаками курс долара протягом наступного місяця збереже свою стабільність. Проте коливання курсу можливе в межах 2,5-3%, на це впливає активність на ринку валют.

Як "зернова угода" впливає на курс долара

Валютний ринок реагує на дії російського агресора, і коливання курсу долара дійсно можуть відбуватися після заяв про вихід із зернової угоди. Проте причинами змін є не лише заяви росіян, а і їхні дії, а також настрої українського суспільства.

Звісно, що намагання Росії зірвати зернову угоду додає "бентежності" на валютному ринку. Крім цього, варто ще врахувати фактор непрогнозованості та інтенсивності ракетних обстрілів, що руйнують цивільну інфраструктуру. Тому за останні дні цілком зрозумілими є стрибки курсу. Невідомість наслідків і певна суспільна розгубленість тиснуть на ринок. Курсові коливання протягом кількох найближчих днів можуть бути в межах 3-5%.
Герман Марченко

Герман Марченко

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК"

Водночас експерт додав, що зростання курсу долара є ситуативним, і за кілька днів він знову увійде в рамки 39-40 грн/за долар. І для цього, за словами Марченка, є ціла низка причин:

  • зрив зернової угоди, попри заяви країни-агресора, майже неможливий, адже імпорт українського збіжжя тісно пов'язаний з інтересами світової спільноти;
  • впливає й економічний статус-кво: за останні півтора місяця вдалося пригальмувати інфляційні процеси, у вересні-жовтні рівень інфляції не перевищив 1,5-1,7%;
  • в Україні ефективно працює ППО, що не дає ворожим ракетам зруйнувати енергетичну інфраструктуру вщент;
  • Нацбанк продовжує утримувати облікову ставку на рівні 25%;
  • в Україну продовжують надходити великі обсяги міжнародної фінансової допомоги, що дозволяє утримувати курс долара.

Отже, всі ці чинники впливають на те, що можна робити досить оптимістичні прогнози. Тимчасове зростання, яке, зокрема, відбулось після масованих обстрілів 31 жовтня, швидко стабілізується, адже є багато інших факторів, які допомагають утримувати долар у відносно стабільному стані.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як перевірити долари на справжність. Також ми розповідали, які банкноти долара обмінники відмовляються приймати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.