Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

З 1 грудня збільшиться розмір аліментів – що зміниться для батьків

Боржник має право подати позов до суду для зміни розміру аліментів

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Який розмір аліментів буде встановлено з 1 грудня

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

1 грудня в Україні зміниться прожитковий мінімум, тож автоматично відбудеться перерахунок усіх соціальних виплат. У списку – гроші на утримання дітей, тобто аліменти.

Про це повідомляє видання РБК.

Скільки доведеться сплачувати одному з батьків, вирішує виконавча служба після збору інформації про доходи. Але існує система, за якою визначають розмір виплат на одну дитину чи кількох. Зокрема боржник має виділяти на аліменти чверть заробітку, якщо утримує одну дитину, третину – на двох, половину – на трьох і більше.

Проте сума не повинна становити більше десяти прожиткових мінімумів на одну особу. Також законодавством визначений мінімальний розмір, який дорівнює не менше 50% прожиткового мінімуму, навіть у випадку безробіття боржника. Кошти повинні виплачуватися або до досягнення дитиною повноліття, або до 23 років, якщо існує необхідність забезпечувати її через непрацездатність чи навчання.

Станом на 17 листопада мінімальний гарантований розмір аліментів становить:

  • для дітей віком до 6 років – 1 100,50 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 1 372,00 грн.

З 1 грудня виплати будуть дорівнювати:

  • для дітей віком до 6 років – 1 136 грн (прожитковий мінімум зросте до 2 272 грн х 50 %);
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 1 416,5 грн.

Всі перерахунки відбудуться автоматично, тобто додатково звертатися до відповідних структур із заявами не потрібно.

Як відбувається процедура стягнення аліментів

Для початку один із батьків, який опікується дитиною, повинен подати до суду заяву. Разом з нею варто надати низку копій документів, а саме:

  • свідоцтво про укладення шлюбу;
  • рішення суду про розірвання шлюбу;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • довідку про склад сім’ї;
  • паспорт;
  • облікову картку платника податків;
  • позовну заяву разом з доданими документами для відповідача;
  • паспорт і облікову картку платника податків боржника.

Після того як рішення буде прийнято, ви отримаєте його безпосередньо у суді, а відповідач – через пошту за місцем проживання (прописки). Тепер позивач може звернутися до виконавчої служби, щоб її співробітники провели моніторинг матеріального становища боржника: доходів, наявності нерухомого майна, транспортного засобу, банківських рахунків.

Коли інформація про точну суму заробітку буде зібрана, з неї вирахують частку виплати на утримання дитини. Гроші потрібно передавати отримувачу до 10-го числа кожного наступного місяця. Зауважимо, що у разі незгоди виплачувати ту суму, яку вказала виконавча служба, боржник може звернутися до суду, щоб оскаржити рішення і домогтися зменшення виплати. Звісно, лише до гарантованого мінімуму.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ВПО можуть отримати всю накопичену суму грошової допомоги. Також ми повідомляли, як не жити від зарплати до зарплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.