Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як навчитися не викидати гроші на вітер – лайфхак для емоційних покупок

Разом з експерткою розібралися, як навчитися стримувати емоційні покупки та як вони можуть допомогти покращити фінансовий стан

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Віслів "гроші на вітер" є наслідком емоційних покупок

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Люди часто задумуються над тим, чому їм не вистачає грошей, адже хочеться жити у своє задоволення та ні в чому собі не відмовляти. Проте, аби цього досягти, потрібно насамперед навчитися не викидати гроші на вітер.

Про це сайту Pro Гроші розповіла експертка з фінансової грамотності та авторка блогу financefordream Вікторія Ясевич.

"Гроші на вітер" – це наслідок емоційних покупок


Так, без емоційних покупок не обійтися й навіть в деяких випадках вони необхідні, але насамперед потрібно навчитися ними керувати. Саме тоді емоційні покупки не зможуть керувати вами.

Перший крок тут простий: потрібно слідкувати за тим, що з придбаного не входило у ваші плани витрат. Важливо розуміти, що емоційні покупки дуже люблять маскуватися під "економію, потрібну річ чи живу один раз".

Наприклад, ви зайшли в магазин купити зубну пасту та помітили, що на сусідній поличці є акція на ополіскувач: "При купівлі двох одиниць в подарунок йде зубна нитка". Тоді ви думаєте, що в цілях економії цю річ необхідно купити, але вдома у вас стоїть ще не відкритий ополіскувач та три зубних нитки, – каже експертка.

Також до цієї категорії витрат можна віднести й купівлю чергового чохла для смартфона, аргументуючи це тим, що такого кольору у вас ще не було.

В емоційних покупках важливо домовлятися із самим собою


Дуже важливо при виявленні таких покупок не закривати на них очі. Краще придумати якісь правила, які будуть допомагати та навчати стримувати себе в таких ситуаціях.

Я називаю це податком на емоційні покупки, в результаті якого прості кроки призведуть до зменшення вашої залежності від неконтрольованих витрат. Наприклад, я пропоную підписникам у своєму блозі в якості гри "Челендж 14 тижнів до мети". За правилами цього челенджу ми підраховуємо, що протягом тижня було витрачено емоційно, тобто поза планом, а потім рівно таку ж суму відправляємо в заощадження. І так кожного тижня ми наближуємося до мети, яка у кожного своя, – пояснила Вікторія Ясевич.

Такі витрати можуть допомогти збільшити власні заощадження


Після того, як ви починаєте помічати та контролювати емоційні покупки, ви можете порахувати, скільки грошей вдасться накопичити, якщо відмовитися від дійсно непотрібних речей.

Ви починаєте планувати свої витрати. Так, емоційно можна купити й чашку кави, але це вже буде усвідомлена витрата, яка ще й допоможе збільшити заощадження, – зазначила експертка.

Правила та пропорції у такому випадку можуть бути різними, головне:

  • розпланувати свої витрати;
  • розпізнати емоційні покупки;
  • та якщо вони мали місце у вашому житті, збільшити свої заощадження.

Життя – це тренування, тому не потрібно повністю відмовлятися від емоційних покупок, адже вони є частиною нашого життя. Просто потрібно навчитися зацифровувати їх. А те що можна порахувати, тим можна й управляти.

Раніше ми розповідали, як навчити дитину керувати кишеньковими грошима. Також ми писали, як ефективно погасити борги та забезпечити стабільність. Більше про фінансову грамотність читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.