Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати за поселення ВПО збільшать удвічі – скільки можна отримати та як оформити

Український уряд вніс зміни до Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці отримуватимуть 900 гривень у якості компенсація за поселення ВПО

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Результатом засідання Кабінету Міністрів, що відбулося у п'ятницю, 30 вересня, стало внесення змін до Порядку компенсації витрат на комунальні послуги людям, які поселили у себе внутрішньо переміщених осіб.

Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у своєму Telegram-каналі.

Нагадаємо, що у березні Кабмін розробив соціальний пакет підтримки ВПО, яким регулюються питання соціальної виплати, працевлаштування і нових місць розміщення людей, які були змушені покинути свої оселі через російську агресію.

Один з пунктів цього пакету – грошова компенсація українцям, які надали прихисток внутрішньо переміщеним особам. Кошти у розмірі 450 грн на місяць мали покривати витрати на комунальні послуги. Проте вже з 1 жовтня сума виплати збільшиться вдвічі і становитиме 30 грн на добу, або ж 900 грн.

Ухвалення цього рішення стало можливим через наближення опалювального сезону та збільшення витрат на блакитне паливо. Щоб зняти частину фінансового навантаження з українців було вирішено змінити суму грошової допомоги. Зауважимо, що згідно реєстру житлового фонду, доступного для розміщення, на початок вересня 2022 року понад 600 тисяч українців змогли знайти нове житло завдяки допомозі своїх співвітчизників.

Як отримати належну компенсацію

Програма фінансової допомоги реалізується завдяки Міністерству розвитку громад та територій України, а також Міжнародній Федерації Червоного Хреста. Організації розробили програму під назвою "Прихисток", яка з часом трансформувалася у послугу, доступну в додатку "Дія".

Щоб повідомити про свою готовність поселити у себе переселенців і почати отримувати фінансові виплати, варто надати особисту інформацію через сайт програми або застосунок, обравши послугу "єПрихисток". Після цього органи місцевого самоврядування занесуть вашу адресу в реєстр житлового фонду, який надає оселі для ВПО.

Поки що реалізація програми планується до 31 березня 2023 року. За необхідності її буде продовжено, хоча сума компенсації, яку виплачує держава, може бути змінена. Її, до речі, також оформляють для підприємств різних форм власності – як державних, так комунальних, юридичних та фізичних осіб, ФОПів, благодійних фондів, релігійних організацій тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як відновити виплати, коли немає пенсійного посвідчення. Також ми повідомляли, кому і на скільки підвищать розмір виплат з грудня.

Дізнатися більше про допомогу українцям під час війни можна у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.