Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ветеранам війни виплачують 16 000 грн: як отримати гроші у 2023 році

Гроші виплачують інвалідам 1 та 2 групи внаслідок війни протягом чотирьох місяців у розмірі 4 000 грн на місяць

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ветеранам війни з інвалідністю виплачують допомогу від Червоного Хреста

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні виплачують грошову допомогу людям, які внесені до Єдиного державного реєстру ветеранів війни. Їм належить фінансова підтримка у сумі 16 000 грн, яку надають впродовж чотирьох місяців.

Про це повідомила головна юристка сектору "Харківське бюро правової допомоги № 1" Анастасія Макеєва.

Право на кошти мають українці, які отримали інвалідність 1 чи 2 групи внаслідок війни. Вони повинні подати заявку через вебсайт eveteran.gov.ua, пройшовши ідентифікацію за допомогою електронного підпису. Після верифікації особи в Мінветеранів звернення відправляють до Міжнародної Федерації Товариства Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та Товариства Червоного Хреста України. Саме там приймають остаточне рішення щодо призначення виплат.

Чекати потрібно недовго – 7 днів, після чого на вказаний у заяві банківський рахунок прийдуть перші кошти. Загалом ветеранам належать 4 000 грн протягом чотирьох місяців.

Отже у заяві варто вказати наступні персональні дані:

  • повне ім’я;
  • стать;
  • дату народження;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (якщо людина через релігійні переконання відмовилася отримати цей документ, слід замінити його на серію і номер паспорта громадянина України);
  • унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;
  • відомості про задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування);
  • паспортні дані, якщо є ІПН;
  • контактну інформацію (номер телефона й адресу електронної пошти);
  • серію, номер, дату видачі та закінчення терміну дії посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • групу інвалідності, дату її встановлення;
  • міжнародний номер банківського рахунку IBAN, назву фінансової установи.

Зауважимо, на позитивне рішення про призначення виплат не впливає отримання іншої грошової допомоги. Також суму не враховують при обчисленні сукупного доходу родини, коли встановлюють розмір соціальної підтримки від держави.

Позаштатна зарплатня військовим на лікуванні

Військовослужбовці повинні отримувати стабільне нарахування зарплати, коли перебувають на лікуванні. Але за словами адвоката Олександра Пересоляка, інколи людину можуть перевести поза штат і при цьому зменшити виплати до 500-700 грн на місяць.

Така ситуація є незаконною, говорить фахівець, бо скорочення посадового окладу до такої суми можливе лише за однієї умови – після звільнення зі служби й виключення з особового складу на період лікування.

Тобто переведення поза штат не є правомірною підставою зменшувати заробітну плату. В разі, якщо таке відбувається, варто звернутися по кваліфіковану допомогу, щоб оскаржити рішення військового командування в судовому порядку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто з українців має право на допомогу від ООН у 2023 році. Також ми повідомляли, що буде з субсидіями у червні та розповідали, кому призначать, а хто може втратити виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.