Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вчителів можуть позбавити частини зарплатні: яка причина скорочення

У бюджеті на 2023 рік видатки на освітню сферу скоротять на 30 мільярдів гривен, що потягне за собою зменшення зарплат

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Вчителі отримуватимуть меншу зарплатню у 2023 році, на що скаржиться профспілка освітян

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Представники профспілки освіти та науки України звернулися до уряду, народних депутатів і керівництва парламенту з проханням переглянути запланований на 2023 рік бюджет освітньої сфери.

Про це повідомила народна депутатка Ніна Южаніна у своєму Telegram-каналі.

Вона є членом партії "Європейська солідарність". Держслужбовиця повідомила, що вперше спостерігає подібне звернення від профспілки. Звісно, це говорить про занадто радикальні скорочення, які чекають на працівників освітнього середовища.

У повідомленні йдеться про те, що наступного року сферу чекають серйозні обмеження у фінансовому плані. Так, у 2022 році бюджетні видатки на освіту становлять 185,6 мільярда гривень. Проте у 2023 році їх скоротять на 30 млрд.

Сума у 155 мільярдів хоч і здається гігантською, проте не зможе повною мірою покрити потреби працівників шкіл, університетів, коледжів, ліцеїв, гімназій тощо.

"На виплату заробітної плати педагогічним працівникам закладів освіти на 2023 рік враховано освітню субвенцію в обсязі 87,516 млрд грн проти 108,044 млрд грн у 2022 році (на 20,5 млрд грн менше)", – пише Южаніна у месенджері.

Які альтернативи скороченню бюджету?

Якщо ж заплановане фінансування дійсно буде прийнято за константу, коштів на оплату праці освітян не вистачить. Тоді як вчителі змушені часто працювати наднормово, на що впливає, у першу чергу, запровадження змішаної форми навчання.

Оскільки один викладач змушений вести уроки або пари у одного й того ж класу чи групи очно та дистанційно, це збільшує необхідні зобов’язання співробітника навчального закладу. Тож і робоча норма виходить за звичайні межі. Отже, одночасно потреби фонду оплати праці зростають.

Більше того, відколи почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну заробітна плата у вчителів і викладачів знизилася. При цьому на освітян покладена велика відповідальність – забезпечення безпеки дітей під час повітряних тривог. Звісно, пише Ніна Южаніна, це завдання є першочерговим, якщо було прийнято рішення відновити навчання очно, проте не варто списувати потреби працівників, які це завдання виконують.

В якості альтернативи скороченню видатків на освіту, народна депутатка пропонує скоротити державні витрати, на які влада не звертає великої уваги при складані плану фінансування. Це дозволить якщо не збільшити видатки на освітню сферу, то хоча б забезпечить обсяги.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яку грошову допомогу отримати під час війни. Також ми повідомляли, що на пенсійні виплати українцям спрямували 48,8 мільярда гривень.

Більше про економічні прогнози в Україні читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.