Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні запровадили державне регулювання цін на ліки – що це означає

Розповідаємо, що буде з лікарськими засобами, чи будуть вони в доступному ціновому діапазоні та хто зможе їх закупляти

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні ухвалили постанову щодо державного регулювання цін на ліки

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні запровадили державне регулювання цін "шляхом встановлення граничних оптово-відпускних на основі референтного ціноутворення" на ліки, які зареєстровані в країні.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Що буде з ліками

Кабмін запровадив граничні оптові ціни на ліки, гроші на закупку яких йдуть з бюджету. Також постанова поширюється на медикаменти, що входять до Національного переліку лікарських засобів та щодо яких провели державну оцінку медичних технологій.

Реферування цін має позитивно вплинути на лікарні, зокрема будуть зменшені витрати на закупівлю необхідних лікарських засобів. Також це позитивно вплине на доступ українців до ефективних препаратів. Більшість лікарень будуть спроможні замовляти всі необхідні ліки в великих об'ємах, щоб забезпечити якісне лікування пацієнтів.

Камбін стверджує, що з початку війни Росії проти України зростання цін на лікарські засоби іноді необґрунтоване. Тому ухвалили рішення щодо розширення чинного механізму референтного ціноутворення.

Підсумовуючи, на ліки, що входять до Національного переліку лікарських засобів, встановлять фіксовану оптову ціну, що дозволить лікарням використовувати такі препарати, не витрачаючи всі закладені в бюджет кошти.

Зокрема, Кабмін передав до Фонду держмайна понад 800 підприємств з активами на суму 45 млрд грн. Ці підприємства будуть приватизовані або об'єднані в холдинги з управління активами. У підпорядкуванні Міністерства залишаються лише активи у сферах енергетики, інфраструктури, оборонної промисловості, культури та стандартизації.

Раніше ми розповідали, які медикаменти та ліки доступні переселенцям. Також ми писали, що буде з економікою країни до кінця 2022 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.