Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці за кордоном можуть залишитися без квартир: як діють шахраї

Перебуваючи за кордоном, можна стати жертвою обставин і залишитися без квартири

Фото: Freepik, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї обдурюють українців і продають пусті квартири

Фото: Freepik, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час війни чимало українців виїхали за кордон і залишили квартири без нагляду. Цим користуються шахраї, які під виглядом власників продають нерухомість або здають в оренду.

Про такі випадки розповів юрист Іван Кудояр на сторінці у Facebook.

За словами фахівця, тільки за два місяці він особисто зіткнувся з двома випадками шахрайства. Зловмисники вигадують різноманітні схеми, щоб видати себе за власників квартир і продати їх. Наприклад, дізнаються в мережі Інтернет про житло, яке залишилося без мешканців, проникають всередину та після отримання підроблених паспортів починають здавати в оренду.

При цьому укладають типові договори чи, навпаки, відмовляються від будь-якого документування, аргументуючи це зайвими клопотами. А щодо паспорта, то на "чорному" ринку знайти фальшивий не складно, хоч і дорого. За словами юриста, ціни починаються від 200 доларів і можуть сягати 2 000 доларів залежно від якості виготовлення.

Тож орендатори заїжджають в оселю, не підозрюючи, що потрапили на гачок злочинців. Часто ті заходять далі та продають чужу квартиру, що загрожує справжнім власникам довготривалою судовою тяганиною і витратами на адвоката.

"Аферисти або підробляють правовстановлюючі документи, або одержують дублікати. Потім показують квартиру потенційним покупцям, продають за заниженою вартістю. Якщо хочете жити спокійно, не бігати судами й доводити, що ви жертва обставин, витрачати гроші на адвокатів і виселяти "нових" власників, рекомендую слідувати деяким порадам", – зауважив юрист.

Як не стати жертвою шахраїв

Іван Кудояр порадив українцям, які покинули територію держави й залишили пустувати квартиру, оформити договір позики з близькою людиною чи другом, якому довіряєте. Нотаріус допоможе накласти обмеження на розпорядження житлом. Також бажано подбати про внесення нерухомості до реєстру майнових прав. Завдяки йому можна перевірити, чи все з квартирою гаразд.

Після юридичних порад фахівець наголосив на кількох практичних. По-перше, завжди перевіряйте потенційних квартирантів, тобто заздалегідь дізнавайтеся повну інформацію про людей, яких хочете заселити. Йдеться про місце роботи, активність у соціальних мережах, рідню та ін. Обов’язково просіть копії документів, оформлюючи оренду. Підійде не тільки паспорт, а й водійське посвідчення зокрема.

Наостанок – знаходьте час відвідати квартиру, якщо здаєте в оренду і живете в Україні. Особливо пильними варто бути під час війни, коли значно активізувалися аферисти.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що аферисти спритно дурять покупців автомобілів і розповідав, на який обман ведуться українці. Також ми повідомляли, що шахраї вигадали нову схему та зазначали, як перевірити, що ваш Telegram зламано.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.