Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українським військовим перерахують зарплати – скільки тепер платитимуть

У кінці року українські військові отримають додаткові виплати за військову службу

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Українським військовим збільшать виплати у грудні

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Українські захисники у грудні отримають підвищені грошові виплати за оборону держави від російської агресії. Загалом надбавка складе близько 37%.

Про це у ході брифінгу повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Вона пояснила, що додаткові гроші військовим нарахують у зв'язку із закінченням року.

"Тому у грудні ми виплатимо нашим воїнам майже на 37% більше, ніж це було у листопаді. Зараз ці нарахування якраз здійснюються", — розповіла вона.

Також Маляр розповіла, які виплати наразі отримують військові, які воюють безпосередньо на фронті.

"Станом на 14 грудня Міністерство оборони вже профінансувало до військових частин 100% додаткової виплати за безпосередню участь у бойових діях. Це 100 тисяч гривень. І 100% додаткової виплати за службу під час воєнного стану. Це 30 тисяч гривень", — зазначила Ганна Маляр.

Виплати за поранення

Розмір виплат залежить від серйозності отриманого бійцем поранення. Одноразова грошова допомога призначається і виплачується військовослужбовцю, який отримав інвалідність в результаті виконання ним військового обов’язку. Тоді виплати здійснюються у такому розмірі:

  • 400-кратного прожиткового мінімуму – у разі встановлення інвалідності I групи;
  • 300-кратного прожиткового мінімуму – у разі встановлення інвалідності II групи;
  • 250-кратного прожиткового мінімуму – у разі встановлення інвалідності III групи.

У разі часткової втрати працездатності без установлення інвалідності одноразова грошова допомога виплачується залежно від ступеня втрати працездатності, який установлюється медико-соціальною експертною комісією.

Які документи потрібні для оформлення виплат

Якщо військовослужбовець отримав поранення, то необхідно звернутись до начальника Центральної військово-лікарської комісії Збройних Сил України чи до начальника Регіональної штатної військово-лікарської комісії. При цьому треба зібрати такі документи:

  • Направлення або заяву на проведення військово-лікарняної комісії.
  • Паспорт громадянина України та його засвідчена копія.
  • Якщо ви належите до рядового чи сержантського складу необхідно пред’явити військовий квиток та його засвідчену копію, також довідку про проходження військової служби.
  • Якщо ви офіцер – посвідчення або військовий квиток офіцера запасу та його засвідчена копія та витяг з послужного списку.
  • Всі наявні медичні документи, що характеризують стан вашого здоров’я до початку проходження військової служби, під час проходження військової служби та після звільнення.
  • Документи військово-лікарської експертизи: свідоцтво про хворобу, довідка ВЛК, оригінали та їх засвідчені копії.
  • Довідка про обставини травми або її засвідчена копія та/або засвідчена копія Акта про нещасний випадок.
  • У разі участі в АТО (ООС) довідки військової частини про терміни безпосередньої участі в бойових діях, бойових діях на території інших країн, участі в міжнародних миротворчих операціях (ММО), ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, випробуванні ядерної зброї, та їх засвідчені копії.
  • Посвідчення учасника бойових дій та його засвідчена копія.
  • Якщо ви брали участь в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС або є постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, необхідно пред’явити посвідчення та його засвідчену копію.

Раніше ми розповідали, кому з українців можуть заблокувати банківські рахунки. А ще писали, що буде із пенсійними виплатами у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.