Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Компенсація роботодавцям – коли можна отримати гроші за найм працівників

Держава компенсує підприємцям і роботодавцям працевлаштування безробітних і внутрішньо переміщених осіб

Фото: chn.dcz.gov.ua, Pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Роботодавцям компенсують найм безробітніх і ВПО

Фото: chn.dcz.gov.ua, Pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

В Україні виплачують допомогу роботодавцям, які найняли зареєстрованих безробітних чи людей з числа ВПО. Також держава компенсує працівникам і фізичним особам-підприємцям втрату заробітку через війну.

Про це розповіла пресслужба Державного центру зайнятості.

Зміст
1.Працевлаштування безробітних
2.Працевлаштування безробітних із числа ВПО
3.Робота для ВПО внаслідок війни та бойових дій
4.Допомога по частковому безробіттю

Працевлаштування безробітних

  • Компенсація фактичних втрат у розмірі ЄСВ за людину на місяць

Виплати гарантуються, якщо на роботу взяли особу не менше ніж на 2 роки за направленням центру зайнятості, плюс людина була зареєстрована там понад 1 місяць. Гроші нараховують 12 місяців впродовж двох років.

  • Компенсація половини мінімальної заробітної плати

За найм зареєстрованих безробітних певних категорій, яких направили з центру зайнятості. Тривалість виплат – 6 місяців впродовж року.

  • Компенсація 50% витрат на оплату праці

За працевлаштування певних категорій українців строком до 1 року. Виплати нараховують протягом 6 місяців.

Працевлаштування безробітних із числа ВПО

Роботодавець може отримати відшкодування витрат на оплату праці зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб, яких направили з центру. Їх треба найняти на умовах строкових трудових договорів і збереження гарантій зайнятості протягом періоду, що перевищує тривалість нарахувань компенсації у 2 рази.

Важливо: розмір виплат не може перевищувати дві мінімальні зарплати, встановлені на законодавчому рівні на момент нарахування. Кошти надходять 6 місяців впродовж року.

Робота для ВПО внаслідок війни та бойових дій

Роботодавець може отримати відшкодування за кожну людину з числа ВПО на умовах строкового або безстрокового трудового договору, гіг-контракту, зокрема за сумісництвом, якщо розмір зарплати становить не менше мінімальної по Україні.

Держава платить 6 700 гривень щомісяця за кожну особу в разі сплати роботодавцем єдиного соціального внеску за найнятих ВПО. Тривалість надання компенсації – не більше двох місяців з моменту працевлаштування.

Допомога по частковому безробіттю

Її виплачують працівникам і фізичним особам-підприємцям, які залишилися без заробітку або частково втратили дохід через призупинення (скорочення) виробництва. Серед причин такої ситуації можуть бути економічні, технологічні фактори, надзвичайна ситуація, воєнний стан, карантин.

Українці, які претендують на виплати, повинні протягом шести місяців до призупинення роботи повноцінно сплачувати ЄСВ на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Допомогу надають лише застрахованим особам!

Максимально можуть платити не більше половини розміру мінімальної заробітної плати. Тривалість виплат – до 180 календарних днів сумарно протягом 36 місяців з дня зупинення діяльності.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як штучний інтелект вже змінює ринок праці і що буде далі. Також ми повідомляли, хто точно не залишиться без роботи після війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.