Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні частково скасують нарахування соцвиплат: що робити, аби повернути гроші

Розповідаємо, кому з українців доведеться звертатися до держустанов, щоб заново оформити виплати соцдопомоги

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

З 1 січня автоматичні виплати скасують деяким українцям

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

В Україні на час воєнного стану продовжили автоматичну виплату соціальних допомог. Однак це стосується лише певної частини українців, а от іншим вже з 1 січня 2023 року доведеться подавати документи, щоб і надалі отримувати виплати.

Про це заявив в ефірі телемарафону заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко.

За його словами, автоматичні виплати скасовуються для тих українців, яким грошова допомога надходить у рамках матеріального (майнового) стану.

"Зокрема, це допомога малозабезпеченим сім’ям, одиноким матерям. Для отримання цих видів допомоги потрібно звертатися повторно до органів соціального захисту населення, подавати декларацію, і, відповідно, з урахуванням поданої інформації буде обчислюватись і прийматись рішення про продовження відповідних виплат", — зазначив чиновник.

Втім, Музиченко підкреслив, що автоматичні виплати до кінця воєнного стану збережуться для мешканців тимчасово окупованих територій, регіонів, де тривають або можуть тривати активні бойові дії.

Коштів на соціальні потреби поменшало

За словами експерта із соціальних питань Андрія Павловського, у державному бюджеті на 2023 рік передбачили меншу суму коштів для допомоги громадянам. Щоб здійснювати соціальні виплати для покриття оплати комунальних послуг, у бюджет заклали на 9,2% менше грошей, а саме 37,9 млрд гривень. Але цього буде замало для надання субсидій всім, хто розраховує на пільгу.

Водночас прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що субсидії отримає кожен громадянин, кому їх призначать.

"У бюджеті як на цей, так і на наступний рік достатньо коштів, щоб підтримати найбільш вразливі верстви населення та надати необхідний обсяг допомоги у вигляді субсидій", – зазначив чиновник.

Вважається, що середній розмір допомоги становитиме 1 800 грн і не перевищуватиме 2 000 грн на місяць.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, чи зміниться процедура виплат на проживання для ВПО наступного року. Також ми пояснювали, кому із ФОПів списують податкові борги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.