Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні 1 гривню продають за 15 тисяч: на якому браку можна заробити

Монети, які можуть бути вдома у більшості українців серед різного дріб'язку, здатні принести непоганий заробіток

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

15 тисяч гривень за українську монету

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Останнім часом в Україні часто знаходять звичайні монети, які виявляються дуже рідкісними, за такі екземпляри нумізмати та інші колекціонери готові платити шалені гроші.

На аукціоні Violity продають одну з таких монет за 15 тисяч гривень.

Що це за монета

Рідкісний екземпляр монети номіналом в 1 гривню на аукціоні продає чоловік з Чернігівської області за 15 000 гривень. Ця монета була викарбувана у 2005 році з цікавим браком. При карбуванні аверс і реверс нанесли з поворотом на 180 градусів. Тобто вона стала "перевертнем". Для виготовлення такої монети використовувалась бронза.

Фото: Violity
Фото: Violity
Фото: Violity
Фото: Violity

Фото: Violity

Фото: Violity

Фото: Violity

Фото: Violity

Стан монети трохи затертий, схоже на те, що вона довгий час була в обігу, поки її власник не помітив незвичайний брак. За цим лотом стежить понад 30 осіб. Стартував лот 25 жовтня

Які ще монети можуть виявитися рідкісними

Не менш рідкісний екземпляр 2-копійкової монети колекціонери купили майже за 7 000 гривень. Особливість такої монети була в тому, що її карбували на заготівці для монети номіналом 10 копійок, через що гурт трохи "з'їхав". Коли всі 2-копійкові монети виглядали як срібні, ця була з відтінком позолоти. Випущена вона у 2011 році.

Монету номіналом 5 копійок продавали на аукціоні за 27 000 гривень. Така ціна обумовлена матеріалом, з якого виготовлений лот: замість стандартної нержавіючої сталі, у складі присутній алюміній. Її різновид – 1Бам: це єдиний вид, який зустрічається у наборах та обігу. Сталь не магнітна, хоча зустрічаються монети такого номіналу, які можуть ледь притягуватися.

Ще одну українську копійку на аукціоні вдалося продати за 8 000 грн. Викарбували її не так давно, у 2008 році. Особливість такої монети в тому, що номінал в 1 копійку повністю вийшов з обігу, саме це робить такі монети вартісними для колекціонерів.

Найбільш цінними для колекціонерів є дефекти, зокрема, однакові реверси або аверси, карбування на монетах інших номіналів, пробні та експериментальні копійки, а також зворотній поворот аверса до реверса.

Раніше ми розповідали, за яку монету колекціонери готові заплатити 10 тисяч гривень. Також ми писали, за яку монету можна отримати 2 тисячі доларів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.