Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

2000 доларів за монету: що особливого в копійці, яку продають за шалені гроші

Унікальна монета має незвичайну особливість – її могли перекарбувати з копійки 1990 року

Фото: bizresurs. Колаж: Pro Гроші

Нумізмати змагаються за монету, виготовлену у 1992 році

Фото: bizresurs. Колаж: Pro Гроші

В Україні знайшлася монета, яку колекціонери можуть купити у власника за 2 тисячі доларів. Така вартість обумовлюється незвичайними особливостями і датою виготовлення.

Лот виставили на аукціоні Violity.

Користувач ресурсу з ніком Jei виставив на продаж монету номіналом 1 гривня. Згідно опису, її ввели в обіг 30 років тому, у 1992 році, тобто в часи, коли Україна лише відмовилася від рублів і купонів, розпочавши перехід на національну валюту. Тоді над копійками експериментували, змінювали дизайн і написи, а виробляли взагалі закордоном, оскільки не існувало власних потужностей.

Тож серед нумізматів монети періоду 1992-1996 років дуже цінуються. Представлений лот характеризується такими особливостями: має діаметр 26 мм, товщину по канту – 0,15 мм, вагу – 5,2 г. Гурт стандартний, рубчастий. На аверсі зображена цифра 1 разом з традиційними геометричними фігурами – маленькими та великими трикутниками.

Копійка знаходиться у Кременчуці Полтавської області. Власник зауважив, що не проводив реставрацію. Це вагоме уточнення, оскільки найбільша унікальність лоту якраз у збереженні початкового стану. Якщо придивитися, на аверсі та реверсі чітко проглядаються обриси надпису "5 копійок, 1990 рік".

Скільки пропонують за монету

Це означає, що гривню могли перекарбувати ще з радянської копійки. Ця особливість забезпечила лоту кілька десятків покупців, готових викласти за нього майже 2 тисячі доларів. Найвищою ставкою стала пропозиція в 55 601 грн – і вартість, яку нумізматам не шкода заплатити, постійно підвищується.

Нагадаємо, раніше на цьому ж сайті інший українець реалізував 5 копійок 1992 року виготовлення за 7101 грн. Початково ціна становила 4000 грн, але колекціонери, змагаючись за отримання унікальної монети, підвищили ставки (їх було 87). Відомо, що в якості матеріалу використали немагнітну сталь, а тираж свого часу становив всього 300 екземплярів.

Також вдалося продати іншу копійку номіналом 1 гривню, дата виготовлення якої – 1995 рік. Покупець заплатив за лот 12 278 грн.

До речі, Національний банк України з 19 жовтня випустив сувенірну монету номіналом 2 гривні, яка присвячена 150-річчю оперної співачки Соломії Крушельницької.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скількома банкнотами володіє кожен українець. Також ми повідомляли, як змінились депозитні вклади в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.