Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям збільшили ще одну виплату з 1 березня: на скільки та яку саме

Мова про індексацію страхових виплат, яка враховує зростання цін в Україні та розмір зарплати

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Як змінилися страхові виплати з 1 березня

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

З 1 березня в Україні індексували пенсійні виплати, проте підвищення торкнулося не лише цього грошового забезпечення. Збільшився також розмір обов’язкового соціального страхування.

Про це повідомили в Пенсійному фонді.

Щорічний перерахунок є стандартною процедурою, прописаною в статті 31 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування". Зазвичай його здійснюють 1 березня спільно з індексацією пенсій. На кінцевий коефіцієнт впливають два показники – зростання середніх споживчих цін і розмір доходу громадян України (середня заробітна плата).

Також існує індивідуальний перерахунок щомісячних страхових виплат, який змінюється у відсотковому відношенні через втрату професійної працездатності людини. Він можливий тільки після звернення потерпілого чи члена його родини у разі настання страхового випадку. Весь перелік обставин і професійних захворювань, після яких настає страховий випадок, визначений постановою Кабінету Міністрів від 17.04.2019 № 337 "Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві".

Виплати бувають у зв’язку з:

  • тимчасовою непрацездатністю;
  • стійкою втратою професійної працездатності (одноразова грошова допомога, що призначається на підставі довідки медико-соціальної експертної комісії);
  • переведенням на легшу, менш оплачувану роботу;
  • народженням дитини з інвалідністю внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання матері під час вагітності;
  • непрацездатністю членів сім'ї після смерті потерпілого.

Отож у 2023 році коефіцієнт надбавки до щомісячних страхових виплат (враховуючи вказанні чинники) становить 1,197 (у межах максимального розміру). Втім сума після перерахунку не може перевищувати 1 500 гривень.

Скільки отримували українці до перерахунку

Що стосується нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, то сума нарахувань по тимчасовій непрацездатності дорівнює 100% середньої заробітної плати. Причому перші 17 днів – коштом страхувальника, а з 18 дня – коштом соціального страхування. У разі стійкої втрати професійної працездатності допомога залежить від ступеня заподіяної шкоди, але з розрахунку семи мінімальних зарплат.

Щомісячні страхові виплати не можуть бути меншими мінімального окладу, встановленого державою на момент настання випадку, а максимальні не повинні перевищувати чотири мінімальні зарплати. Якщо людину перевели на менш оплачувану роботу, за нею зберігається середньомісячний посадовий оклад на строк, визначений МСЕК.

Кошти для дитини, народженої з інвалідністю, виплачують до її 18-річчя або 23-річчя у розмірі державної допомоги дітям з інвалідністю, а після – у розмірі середньомісячної заробітної плати в конкретній області (місті).

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи зарахують чоловікам в страховий стаж періоди догляду за дитиною. Також ми повідомляли, як українцям нараховуватимуть страхові виплати у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.