Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям у Німеччині збільшать грошову допомогу – хто зможе отримати

Допомогу призначатимуть лише людям зі статусом тимчасового захисту

Фото: Evacuation.city, AP Photo. Колаж: Pro Гроші

Українські біженці в Німеччині отримуватимуть більшу допомогу

Фото: Evacuation.city, AP Photo. Колаж: Pro Гроші

Українці, які покинули територію України через повномасштабну війну та знайшли тимчасовий прихисток у Німеччині, з початку нового року отримуватимуть більшу фінансову допомогу. Виплати зростуть не для всіх, тож варто дізнатися, хто має право на підтримку від центру зайнятості.

Деталі повідомляє німецьке видання RedaktionsNetzwerk Deutschland.

Країна пішла назустріч українським біженцям, надаючи їм житло, фінансову допомогу, оформлення офіційного статусу перебування тощо. У Німеччину від 24 лютого 2022 року перебралися близько 900 тисяч осіб. Після дев'яти місяців правила перебування, в'їзду і розмір виплат переглянули й змінили.

За правилами українцям дозволено в'їжджати на територію Німеччини без візи, але невизначеність статусу можлива тільки 90 днів. Як тільки цей термін закінчується, потрібно або покинути територію держави, або подати заявку на набуття статусу тимчасового захисту. Для цього необхідно мати ID-паспорт чи паперовий документ, а також свідоцтво про народження дітей (за їх наявності).

Біженці з 1 червня отримують допомогу з безробіття, яку видає центр зайнятості. Виплати становлять 449 євро на місяць, якщо українець проживає самостійно. Для члена цілої родини сума менша – 404 євро на особу. Але, як повідомив федеральний міністр праці Губертус Гайль, з 1 січня запрацює проєкт, який передбачає коригування виплат від держави через інфляцію.

Відтоді біженці, які отримали новий правовий статус після 90 днів перебування у Німеччині, потрапляють під дію базової допомоги з безробіття Hartz IV. Тобто розмір переглянуть для всіх німців, відповідно українці також можуть очікувати на підвищення допомоги, якщо отримали статус тимчасового захисту.

Скільки виплачуватимуть біженцям

Існує один нюанс – збільшення на 53 євро отримають не всі українці в Німеччині, а лише одинокі дорослі та батьки, які самостійно виховують дитину. Загалом з 1 січня виплати становитимуть:

  • одинокі дорослі – 502 євро на місяць;
  • батьки-одинаки – 502 євро;
  • повнолітні громадяни України – 451 євро;
  • діти 14-17 років – 420 євро;
  • діти 6-13 років – 348 євро;
  • діти до 5 років – 318 євро.

Нагадаємо, що в Україні Організація Об'єднаних Націй здійснює фінансову підтримку громадян, які потребують грошової допомоги. З настанням опалювального сезону сума виплати збільшилася у два рази. До 1 вересня українці отримували 2 200 гривні протягом трьох місяців, але тепер кошти виплачуватимуть за шестимісячний період у розмірі 13 200 грн. Для отримання допомоги необхідно відповідати певним критеріям, зокрема мати статус ВПО і бути мешканцем таких областей: Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Одеської, Полтавської, Сумської, Харківської, Чернігівської.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деякі українці можуть отримати одноразову грошову допомогу. Також ми повідомляли, як отримати грошову допомогу на поховання пенсіонера.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.