Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям у Німеччині хочуть скоротити виплати – що відомо

Розповідаємо, яких змін варто очікувати українським біженцям в Німеччині у 2024 році

Фото: УНІАН

Для біженців в Німеччині зміняться умови в 2024 році

Фото: УНІАН

У Німеччині після кількох місяців обговорень погодили зменшення виплат для українських біженців із 2024 року. Соціальна фінансова допомога скоротиться для тих, хто перебуває в Німеччині понад півтора року, та для тих, хто відмовиться працювати. Також замість готівки почнуть видавати картки для оплати необхідних товарів та послуг. Проте конкретний механізм дії таких карток поки що не затверджено.

Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц для DW.

Що саме зазнає змін

"Якщо досі претенденти мали право на отримання соціальної допомоги (Bürgergeld) після 18 місяців отримання урізаної допомоги, то тепер – лише через 36 місяців. Зокрема, для безсімейних громадян це означатиме скорочення допомоги на 92 євро на місяць, а також скорочення обсягу безкоштовних медичних послуг", – йдеться у матеріалі.

При цьому, якщо після 36 місяців людина все ще проживатиме в безплатному гуртожитку та отримуватиме харчування, то виплати будуть скорочені до суми, "яка дійсно є необхідною". Яка саме сума це буде, наразі не повідомляється.

Також із січня 2024 року з федерального бюджету Німеччини на одну особу виплачуватиметься 7500 євро на рік (це 288,5 тис. грн, приблизно по 24 тис. грн на місяць). А розмір фінансування від місцевої влади залежатиме від кількості біженців на конкретній території. Передбачається, що це дозволить місцевим бюджетам економити по 1 млрд євро на рік.

В цілому на утримання одного біженця федеральний уряд планує витрачати 7500 євро на рік. Йдеться про гроші, які Берлін виділятиме місцевій владі для покриття витрат на гуртожитки, харчування та інші питання, пов'язані з прийомом і розміщенням біженців.

За словами міністра фінансів ФРН Крістіана Лінднера, ці скорочення не тільки заощадять гроші федеральній і місцевій владі, але також "послаблять привабливість соціальної держави Німеччина" для мігрантів.

Які ще країнах змінять умови проживання для українських біженців

Раніше ми вже писали, що в Чехії планують змінити умови тимчасового захисту українців. Нові правила стосуватимуться безплатного житла та навчання українських дітей у чеських школах.

Зазначається, що згідно із поправками до законодавства, українці зможуть продовжити тимчасовий захист до кінця березня 2025 року. Але умови прихистку зміняться. Зокрема, надання екстреного житла українським біженцям у 2024 році будуть іншими. В уряді розглядають скорочення терміну безплатного розміщення біженців зі 150 днів до 120 чи до 90 днів.

Передбачається, що оновлений пакет законів стосуватиметься й умов освіти українських дітей. Наприклад, буде скасована окрема дата зарахування дітей біженців до дитячого садка чи загальноосвітньої школи. Також для них не створюватимуть спеціальні класи.

Серед запропонованих змін також відсутність тимчасового захисту для біженців з України, яким суд присудив депортацію.

Раніше ми вже писали, хто з українців у Європі зможе безплатно орендувати житло. Також ми розповідали, скільки отримують біженці в різних країнах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.