Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям призначили нові виплати: хто зможе отримувати 20 тисяч грн щомісяця

Розмір виплат залежить від мінімальної заробітної плати

Фото: НБУ, President.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Українцям належать нові виплати

Фото: НБУ, President.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Український уряд ще у 2022 році прийняв законопроєкт "Про грошове забезпечення окремих категорій громадян", який набрав чинності 1 січня поточного року. Ним встановлюються виплати деяким українцям.

Про це йдеться на офіційному сайті Верховної Ради.

Грошове забезпечення отримуватимуть люди, яким присвоєно звання Героя України з врученням ордена "Золота Зірка", а також лицарі ордена "Богдана Хмельницького" та кавалери ордена "За мужність". Якщо особа померла чи її нагородили посмертно, кошти призначать сім’ї. Зауважимо, що при зміні мінімальної заробітної плати ці виплати будуть перераховувати.

Героям України з орденом "Золота Зірка" (вручають особі за здійснений видатний геройський вчинок) призначають щомісячну виплату грошової допомоги в розмірі трьох мінімальних заробітних плат (станом на 1 січня 2023 року) – 20 100 грн.

Лицарям ордена "Богдана Хмельницького" (отримують за особливі заслуги у захисті державного суверенітету, територіальної цілісності, у зміцненні обороноздатності та безпеки України) призначають виплату у розмірі двох мінімальних зарплат – 13 400 грн.

Кавалерам ордена "За мужність" трьох ступенів (нагороджують за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, високий професіоналізм) призначають виплату в розмірі однієї мінімальної заробітної плати – 6 700 грн.

Зміни у державних виплатах

З 1 січня змінився розмір максимальної допомоги людям, які мають статус безробітних. У Законі України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" йдеться про встановлення обмеження на час воєнного стану – виплата не може перевищувати мінімальну заробітну плату (6 700 грн). Розмір мінімальної фінансової підтримки залишається без змін – на рівні 1 000 гривень.

Також Законом "Про Державний бюджет України на 2023 рік" передбачено зміни в розмірі аліментів, який розраховують з прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку. Рекомендовані виплати аліментів у січні-грудні 2023 року дорівнюють:

  • на дітей віком до 6 років – 2 272 грн;
  • на дітей віком від 6 до 18 років – 2 833 грн;
  • на дітей віком від 18 до 23 років – 2 684 грн.

Нагадаємо, що пенсіонери можуть отримувати надбавку щомісяця (10% від прожиткового мінімуму), якщо мають статус почесного донора крові. Наразі доплата становить 258,90 гривень на місяць.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ще одна категорія українців може отримати доплату. Також ми повідомляли, чи зміниться допомога при народженні дитини.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.