Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців можуть оштрафувати на 5 тис. грн після повістки у Viber – що відомо

Адвокат Володимир Крекотень запевнив, що таке дійсно може бути, але не завжди такі дії є законними

Фото: Суспільне, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати повістку

Фото: Суспільне, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час воєнного стану в Україні військовозобовʼязані можуть отримати повістку. За законом вручати даний документ працівники ТЦК та СП мають особисто, а не слати їх поштою, месенджерами тощо. Однак почастішали випадки, коли ігнорування повістки у Viber несе за собою відповідальність. За це ви можете заплатити штраф.

Про це розповів адвокат Володимир Крекотень.

Чи законно виписувати штраф

"За неявку до ТЦК по повістці, що надіслана у Viber дійсно можна отримати штраф у розмірі 5 100 грн. Розповідаю, як це діє на основі реальної справи", — зазначив Крекотень.

Експерт розповів випадок, коли ТЦК відправила повістку через Viber, але чоловік не з'явився за вказаним часом і місцем. У військкоматі, не перевіривши номер чоловіка та чи дійсно отримав він повістку, виписали йому штраф у розмірі 5 100 грн.

Коли українець дізнався про такі дії працівників ТЦК, то одразу подав позов до суду. Після цього дії працівників військкомату визнали незаконними, але вони наполягали на протилежному.

"Суд навів такі ключові позиції: позивач під час складання відносно нього протоколу про адміністративне правопорушення не був присутнім та з протоколом його не ознайомлювали. У зв’язку з цим, чоловік був позбавлений можливості надати пояснення по суті правопорушення, йому не було роз`яснено його процесуальні права, не було ознайомлено з протоколом та не вручено його копію, що, на думку суду, є істотним порушенням прав позивача", — розповів адвокат.

Суд визнав постанову незаконною, оскільки її винесено на підставі протоколу який складався з порушенням закону. Саме тому адвокат радить не боятися та відстоювати свої права.

Кого можуть мобілізувати

Ми вже писали про те, що в Україні мобілізації протягом всієї дії воєнного стану підлягають:

  • резервісти;

  • військовозобов'язані;

  • особи із запасу віком від 18 до 60 років;

  • придатні за станом здоров’я;

  • чоловіки віком від 18 до 27 років можуть бути мобілізовані, якщо вже проходили строкову службу або віднесені до служби запасу другої черги.

Призвати можуть також військових, які проходили строкову службу; офіцерів запасу, резервістів, інших осіб із досвідом служби; громадян, які не проходили військову службу. Також це стосується обмежено придатних під час воєнного стану.

Як правильно відмовитися від повістки

Сайт Pro Гроші вже розповідав про те, що ви дійсно можете це зробити. Однак це варто робити лише, якщо ви помітили невірні дані в самому документі або порушення під час самого отримання документа.

Варто памʼятати, що давати повістки можуть лише уповноважені особи, які мають на це право. Йдеться про представників військового комісаріату або представників органу місцевого самоврядування. Якщо документ вручає хтось інший, то ви можете сміло відмовлятися від нього, але правильно.

Для цього має бути складений відповідний акт, де будуть вказані причини відмови. Однак зверніть увагу, що це має відбуватися у присутності двох свідків. Якщо вас зацікавила ця тема, то більше про це читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми вам вже зазначали про те, чому ТЦК влаштовують "облави" на вулицях. Також ми розповідали, чи можуть мобілізувати студентів-дистанційників іноземного вишу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.