Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців чекають неприємні сюрпризи – що буде з курсом долара цього тижня

Експерти також поділилися порадами щодо того, що робити з іноземною валютою найближчим часом

Фото: Pro Гроші

Експерти розповіли, чого чекати на валютному ринку найближчим часом

Фото: Pro Гроші

На валютному ринку України у перший тиждень вересня відбувалися помірні коливання курсу долара. Хоча амплітуда змін була невеликою, фінансові аналітики попереджають: ситуація може стати менш стабільною, а найближчим часом можливі неприємні сюрпризи.

Про це пише ТСН.

Що відбуватиметься з курсом долара цього тижня

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин пояснив, що стабільність гривні наразі досить хитка. За даними деяких джерел, місія Міжнародного валютного фонду (МВФ), яка зараз працює в Україні, тисне на Національний банк із вимогою найближчим часом девальвувати гривню до 50 грн/дол., аби збільшити обсяги фінансової допомоги.

"Очевидно, що цього не буде, хоча тиск чиниться жорсткий. Бо означатиме миттєве розбалансування всієї фінансової системи України, паніку на ринку тощо. Але на поточному тижні долар дещо подорожчає, у середньому до 41,70 грн/дол. Причина не нова: почалися чергові виплати бюджетникам, дотації Пенсфонду", – додав експерт.

Новини про можливу девальвацію гривню вже викликають хвилювання на готівковому ринку. Голова секретаріату Ради підприємців при Кабміні економіст Андрій Забловський зазначив, що це може призвести до підвищеного попиту на іноземну валюту серед населення.

Він сподівається, що за підсумками переговорів з МВФ регулятор зробить офіційну заяву, у які буде все роз'яснено.

"Поки у НБУ чітка позиція: якась значна "одноразова" девальвація гривні неможлива. Щодо ситуації на готівковому ринку на поточному тижні – нинішня стабільність долара збережеться", – розповів Забловський.

Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин розповів про два можливих сценарій для вересня:

  • базовий сценарій передбачає, що НБУ продовжить утримувати курс на рівні 41-41,75 грн/дол.;
  • песимістичний варіант: якщо попит на валюту продовжить перевищувати пропозицію, то гривня поступово девальвуватиме, наближаючись до позначки 42 грн/дол.

Що робити з валютою

Експерти одноголосно радять утриматися від продажу валюти, якщо немає крайньої потреби. Вони також вважають, що зараз – сприятливий момент для придбання готівкової валюти, оскільки очікується її поступове подорожчання.

Ще однією популярною альтернативою валютним заощадженням є облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Експерти наголошують, що валютні ОВДП приносять хоч і невеликий, але стабільний дохід в умовах відносної стабільності курсу.

Раніше ми повідомляли, що має бути в інвестиційному портфелі у 2024 році. Також ми писали, чому стодоларова купюра 1996 року викликає страх у банків та обмінників.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.