Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долари з минулого – чому купюра 1996 року викликає страх у банків та обмінників

Пропонуємо дізнатися, чи законно обмінні пункти та банки відмовляють клієнтам в обміні старих банкнот

Фото: Pexels

Долари 1996 року досить складно перевірити на справжність

Фото: Pexels

В Україні долари є одною з найпопулярніших іноземних валют. Та досить люди стикаються з проблемою обміну старих купюр, зокрема банкнот 1996 року випуску. Однак такі дії є неправомірними, хоча деякі випадки відмов можна пояснити.

Редакція сайту Pro Гроші пропонує дізнатися, що не так з банкнотою у 100 доларів 1996 року.

Які проблеми виникають з обміном старих доларів

Українці масово скаржаться на те, що банки та обмінні пункти відмовляються приймати стодоларові купюри 1996 року та раніше. Найчастіше це відбувається через сумніви у справжності грошей, оскільки старі банкноти мають менше захисних елементів, ніж сучасні зразки.

У зв'язку з цим у власників таких купюр виникають певні труднощі.

Та варто зазначити, що деякі обмінники все ж погоджуються прийняти старі долари, але лише за умови стягнення комісії або за курсом, який значно відрізняється від ринкового.

Однак, варто зазначити, що українцям справедливо можуть відмовити в обміні валют через те, що вони пошкоджені або ж мають плями фарби.

Чи можуть українцям відмовляти в обміні старих купюр

Положення Національного банку України (НБУ) передбачає, що обмежень щодо обміну доларів за роком випуску в країні не існує. Усі купюри, випущені після 1914 року, залишаються дійсними, і банки зобов'язані приймати їх без додаткових умов. Це стосується і стодоларових банкнот 1996 року.

В регуляторі підкреслили, що жодних законів чи постанов, що роблять долари певних років недійсними, немає. Відмова в обміні або встановлення дискримінаційних умов є неправомірними, і громадяни мають право звертатися зі скаргами до відповідних органів у разі виникнення таких ситуацій.

Який вигляд має банкнота 1996 року

Банкнота 1996 року має класичний зелений відтінок, а портрет Бенджаміна Франкліна розміщений у центрі в овальній рамці.

Вона відрізняється від сучасних банкнот, які мають додаткові захисні елементи, такі як водяні знаки, захисні стрічки та голографічні зображення.

Раніше ми повідомляли, як міжнародна допомога впливає на валютний ринок. Також пропонуємо дізнатися, чому банки відмовляються обмінювати фальшиві долари на справжні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.