Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці в Польщі можуть отримати 18 000 грн допомоги – кому виплачують

Нещодавно фонд Diakonie Katastrophenhilfe знову відновив виплати фінансової допомоги українцям

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати грошову допомогу в Польщі

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці, які переїхали до Польщі після 24 лютого 2022 року, можуть знову зареєструватися на отримання грошової допомоги від німецького фонду Diakonie Katastrophenhilfe.

Про це пише видання Visit Ukraine.

Організація відновила прийом заявок у березні поточного року, а призупинила в січні. Особи, які відповідають критеріям вразливості, можуть претендувати на 710 злотих (6 031 грн). Члени родини мають право на виплати в розмірі 610 злотих (5 181 грн). Кошти виплачують протягом трьох місяців, тобто одній людині в сім’ї нарахують приблизно 18 000 грн.

Допомога розрахована на 2 500 сімей, тож реєстрація не гарантує отримання грошей. Представники фонду звертатимуть увагу на пріоритетність та віддаватимуть перевагу родинам з найбільшою кількістю критеріїв вразливості одночасно. Водночас до січня 2023 року Diakonie Katastrophenhilfe зумів допомогти 7 287 родинам.

Хто може претендувати на виплати

Організація чітко визначила категорії українців, кому необхідна фінансова допомога. Зокрема заявник мав покинути територію України після 24 лютого 2022 року (причому мати громадянство необов’язково, достатньо доказів легального проживання).

Також важливо, щоб жоден член родини раніше не отримував грошової підтримки від благодійних фондів, наприклад, DKH, IFRC, UNHCR тощо. Хоча підтримка від соціальних служб Польщі не враховується як обмеження. До всього, претендент, як і кожен член його сім’ї, повинен не мати жодних інших видів доходу.

Окрім вищевказаного, заявник має відповідати як мінімум одному з наступних критеріїв:

  • батько-одинак;
  • особа, старша 65 років, яка не має інших дорослих членів сім'ї в Польщі;
  • вагітна жінка;
  • батько двох або більше дітей;
  • хтось з членів родини – з особливими потребами чи хронічними захворюваннями.

Як подати заявку на грошову допомогу

Потрібно записатися на прийом до найближчого центру перевірки. В зазначену дату прийти до місця призначення з таким пакетом документів (варто привести всіх членів сім’ї, хто претендує на виплати): PESEL, паспорт/ID, ідентифікаційний номер платника податків, закордонний паспорт, документ, що підтверджує дату вʼїзду до Польщі, медичні довідки про наявність хвороб, документи про опікунство.

Зазначимо, що перші зустрічі призначатимуть з 23 березня. До цієї дати центри перевірок працювати не будуть.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто не має права на допомогу за розміщення в себе вдома переселенців. Також ми повідомляли, яку матеріальну допомогу можуть отримати мешканці столиці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.