Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тиск на гривню посилюється. У НБУ пояснили підвищений попит на валюту

У центробанку розповіли, що спонукає економічних агентів шукати альтернативні шляхи захисту заощаджень та купувати валюту

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Нацбанку пояснили, що впливає на підвищений попит на валюту

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні зберігається ризик посилення попиту на іноземну валюту в умовах низьких гривневих ставок і безпрецедентно високого "навісу" гривневої ліквідності. Збільшення різниці між офіційним та готівковим курсами гривні останніми тижнями додатково свідчить про збереження значного девальваційного тиску.

Про це йшлося на засіданні Комітету з монетарної політики НБУ.

У ході дискусії було прийнято рішення зберегти облікову ставку на рівні 25%.

Також учасники засідання констатували, що валютний ринок все ще далекий від стану самозбалансування. Інтервенції НБУ з продажу валюти, хоч і помітно зменшилися останніми місяцями, залишаються значними.

У НБУ пояснили зменшення попиту на валюту у серпні. Цьому сприяли ситуативні, зокрема нижчі обсяги купівлі валюти для енергетичного імпорту. У центробанку констатували, що за таких умов і далі вживатимуть заходів для зниження девальваційного тиску та захисту міжнародних резервів.

У той же час, на інфляційних та курсових очікуваннях несприятливо відображається негативне інформаційне середовище навколо монетизації бюджетного дефіциту.

При цьому дохідність депозитів та військових ОВДП, незважаючи на підвищення, залишається значно меншою за рівень поточної та очікуваної інфляції. Це стимулює економічних агентів шукати альтернативні шляхи захисту заощаджень, зокрема спонукає їх купувати валюту та імпортні товари. Як наслідок, тиск на гривню та міжнародні резерви зберігається.

Що буде з курсом долара

Водночас, заступник голови Ради НБУ Василь Фурман заявив, що в центробанку не планують змінювати свою політику за курсом гривні до долара найближчим часом. Він переконаний, що ситуація стабілізувалася, і змін із курсом поки що не буде.

"Та валютно-курсова політика, яку проводив з перших днів війни НБУ, на мою думку, як експерта, залишатиметься саме такою. Тобто на сьогодні ми маємо фіксований курс 36,6. Ну а далі є курс, який ми бачимо в обмінниках, він трохи відхиляється в допустимих межах від фіксованого курсу", – переконаний Фурман.

Він також додав, що резерви зрости завдяки тому, що Україна отримала за місяць 4,8 млрд. доларів допомоги. І це позитивно вплине на ситуації з курсом.

Раніше ми розповідали, який прогноз щодо долара на 2023 рік дали в Міністерстві фінансів. Також сайт Pro Гроші повідомляв, яка ситуація із курсом долара в банках.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.