Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що буде з курсом долара в 2023 році і чи досягне він 50 грн: прогноз Мінфіну

Міністр фінансів пояснив, за якої умови курс долара перевищить заплановану в 42 грн позначку в держбюджеті

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Є кілька факторів, які можуть вплинути на курс долара

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У Держбюджеті на 2023 рік закладено, що середньорічний курс долара буде становити 42 грн. Однак долар може подорожчати і до 50 грн за певних умов.

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю "Суспільному".

Він пояснив, що курс долара, який закладений у бюджеті, вважається прогнозним.

"Багато що може змінитися. Але середньорічний курс 42 гривні за долар досить об'єктивний, якщо у нас не буде інших шоків", – переконаний Марченко.

Міністр фінансів не виключив того, що курс долара в наступному році може перетнути позначку в 50 грн. Він зазначив, якщо українські військові будуть і далі відвойовувати території, то сценарії будуть позитивними.

"Негативні – це коли у нас заблоковані порти, ми нічого не можемо експортувати, втрачаємо інфраструктуру і так далі", – пояснив Марченко.

Водночас, міністр заспокоїв: якщо Україна поступово йтиме до перемоги, ризиків того, що буде суттєва девальвація гривні, немає.

"Це при тому, що ми маємо забезпечити зовнішні джерела фінансування бюджету. Я хочу, щоб ви зрозуміли – дефіцит у такому обсязі складно профінансувати. Це колосальна праця людей, які до цього залучені", – додав глава Мінфіну.

Курс долара в Україні

Станом на 15 вересня, курс долара в обмінниках у продажу виріс на 5 копійок до 41,15 гривень за долар. Курс євро знизився на 20 копійок.

Середній курс долара:

  • купівля – 40,25 грн (40,10 – 14 вересня)
  • продаж – 41,15 грн (41,10 – 14 вересня) за долар.

Середній курс євро:

  • купівля – 39,90 грн (40,05 – 14 вересня),
  • продаж – 40,95 грн (41,15 – 14 вересня) за євро.

Раніше ми писали про те, хто став лідером та "аутсайдером" серед розпорядників коштів Держбюджету-2023. Також Pro Гроші розповідали, що буде із зарплатами українців до кінця року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.