Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Стати багачем простіше, ніж здавалося? Як правильно створити заощадження

Розповідаємо, як потрібно налаштувати процес власних заощаджень та яких правил потрібно дотримуватися

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Створення заощаджень – це довготривалий та кропітливий процес

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Створення заощаджень – це важливий фінансовий крок для забезпечення власної матеріальної стабільності. Проте багато українців не знають, як правильно почати відкладати гроші та яких правил потрібно дотримуватися.

Редакція Pro Гроші запитала у нейромережі Chat GPT, як правильно розпочати заощаджувати кошти.

Визначення цілей


Перед тим, як створити заощадження, потрібно визначити, на що саме ви хочете відкладати гроші. Це може бути:

  • подорож;
  • освіта;
  • якась довгоочікувана покупка;
  • або навіть фінансова подушка безпеки на "всякий випадок".

Такі ясні цілі допоможуть зосередитися на кінцевому результаті, адже це певним чином стане вашою мотивацією.

Створення бюджету


Для того, аби розумно відкладати гроші, потрібно оцінити свої щомісячні доходи та витрати. Для цього варто скласти бюджет, де буде визначено, яку суму ви маєте можливість відкладати щомісяця.

Складання бюджету є одним з найважливіших аспектів створення заощаджень, тому варто намагатися чітко йти за своїм планом та розробляти дисциплінарність щодо власних фінансів.

Автоматизація процесу


Після того, як ви визначилися з сумою, яку будете відкладати щомісяця, налаштуйте автоматичний переказ цих коштів на резервний банківський рахунок.

Це певним чином допоможе вам уникнути спокуси витратити ці гроші. Також на цей рахунок краще встановити ліміт на зняття готівки або на переказ коштів на інші картки.

Скорочення витрат


Щоб виявити області, де ви можете заощадити гроші, потрібно дослідити свої щоденні витрати. Це може бути ранкова кава в закладі або непотрібні передплати тощо.

Тобто, щоб заощаджувати більше, скорочуйте такі витрати та направляйте вільні гроші на досягнення своєї мети.

Урізноманітнення інвестицій


Окрім звичного відкладання грошей на регулярній основі, варто ще розглянути різні варіанти інвестицій, наприклад, акції, облігації, фонди тощо. Таким чином ви можете інвестувати частину вільних грошей у такі інструменти задля отримання прибутку в майбутньому.

Однак для цього краще звернутися до фінансового експерта, який допоможе вам визначитися з інвестиційним інструментом та сумою, яку варто вкласти. Адже самостійні дії у такому випадку можуть привести до того, що гроші просто "згорять".

Терплячість та дисциплінованість


Створення заощаджень – це довгостроковий процес. Тому потрібно постійно стежити за своїм прогресом, відзначати досягнуті цілі та підтримувати свою мотивацію.

Раніше ми розповідали, як українцям зберегти заощадження. Також ми писали, як планувати бюджет родині. Більше про фінансову грамотність читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.