Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Витримайте фінансовий шторм – як українцям зберегти заощадження

Наразі також варто не забувати й про ризикові активи, адже, замість збереження коштів, ви можете їх всі втратити

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Є чимало альтернативних способів зберегти гроші

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

З початку війни все більше українців переймаються за свою фінансову безпеку, адже економічна ситуація дещо нестабільна. Курс долара росте, багато бізнесів перестали працювати, а тому саме час подумати, як зберегти свої кошти під час економічного шторму.

Про це пише сайт Pro Гроші.

Іноземна валюта

Звісно, перше, про що всі думають – купити на вільні гроші долари або євро, адже саме так ви зможете убезпечити себе від подальшого знецінення гривні.

Це непоганий варіант, але для початку вам треба визначитися з сумою купівлі. Для цього в ідеалі від загальної суми гривні, яку ви маєте, відняти кількість грошей, яка покриває ваші поточні витрати до наступного планового надходження доходів (зарплатні тощо).

Далі вам треба обрати певну валюту. Тут для вас одразу кілька варіантів:

  • обираєте валюту, в якій у вас в майбутньому будуть витрати. Наприклад, якщо хочете поїхати у Європу та робити там якісь покупки, то вам точно треба євро;

  • якщо це просто заощадження, аби уникнути ризиків девальвації гривні, то купівля долара і євро в паритеті 50/50 допоможе уникнути ризику зміни курсу.

Військові облігації

Це ще одна альтернатива збереження заощаджень. Інвестиційна надійність ОВДП гарантується державою. Наприклад, за весь час обігу ОВДП з початку існування незалежної України не було ні одного випадку дефолту чи інших проблем.

Також вони мають конкурентну дохідність в порівнянні з відсотковими ставками за банківськими депозитами, як у гривні, так і в іноземній валюті.

Ще варто розуміти, що купуючи військові ОВДП, ви не тільки отримуєте дохід, а ще й інвестуєте в нашу перемогу.

Банківські депозити

Під час воєнного стану держава гарантує 100% повернення суми вкладів для фізосіб. Саме тому, навіть якщо банк ліквідують, то кошти не будуть втрачені.

Але тут треба бути обережним у виборі банку та варто перевірити всю інформацію про фінустанову. Якщо в майбутньому ваш банк виявиться неплатоспроможним, то виплата вашого депозиту буде здійснена коштом держави.

А це посилить навантаження на державний бюджет, а отже потім такі дії спровокують ріст інфляції, знецінення гривні й, як наслідок, підвищення цін та зростання курсу долара США/євро до гривні.

А от не варто зараз вкладатися у криптовалюту та акції будь-яких компаній. Адже такі активи є досить ризиковими й ви можете втратити чимало своїх заощаджень.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк запускає важливу функцію для підприємців і розповідав, чим користуватиметься бізнес. Також ми повідомляли, що ФОПів деякий час не штрафуватимуть за відсутність реєстратора розрахункових операцій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.