Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що впливає на курс долара найбільше – пояснення від НБУ

Важливо, що наразі загальна ситуація на валютному ринку залишатиметься досить стабільною та прогнозованою

Фото: pexels

НБУ обіцяє контролювати ситуацію

Фото: pexels

Національний банк України запевнив, що і надалі контролюватиме курс американської валюти. Все для того, щоб досягти зниження рівня інфляції. Також в установі розповіли, від чого насправді залежить курс долара.

Про це заявив заступник очільника НБУ Сергій Ніколайчук в інтерв'ю Центру економічної стратегії.

Що має найбільший вплив на курс долара

Важливо, що найбільший вплив на американську валюту наразі має попит та пропозиція на ринку. Саме від цих факторів долар може повністю змінити свої позиції. Разом з тим в НБУ запевнили, що вони вже мають стратегію того, як контролювати ситуацію на ринку.

"Логіка наших дій чітко вписується в ту стратегію поступового переходу до інфляційного таргетування і пом'якшення валютних обмежень, а також переходу до керованої гнучкості обмінного курсу, яку минулого року ми затвердили в результаті співпраці та обговорення з нашими колегами з Міжнародного валютного фонду", – сказав Сергій Ніколайчук.

Минулого тижня Рада Національного банку затвердила основні принципи грошово-кредитної політики на середньострокову перспективу. У документі, окрім затвердження режиму гнучкого інфляційного таргетування, також закріплені основи валютно-курсової політики, що залишаються незмінними.

Дії НБУ на валютному ринку будуть калібруватися від одного монетарного комітету до іншого, як це зазвичай робиться.

"Водночас загальна спрямованість наших дій залишатиметься незмінною. Ми своїми діями продовжимо закривати дефіцит структурний дефіцит валюти приватного сектору, який в нас складається в умовах повномасштабної війни. Своїми діями допомагатимемо валютному ринку уникати надмірних курсових коливань, і ми будемо своїми діями забезпечувати таку ситуацію, за якої ми зберігатимемо контроль як за курсовими та інфляційними очікуваннями, а також виконуватимемо свої завдання і забезпечення привабливості інструментів у національній валюті й власне так курсові параметри", – зазначив Ніколайчук.

В установі додали, що Національний банк після очікуваного стрибка інфляції наприкінці 2024 року до 8,5% зробить все для того, аби розвернути інфляцію і в наступному році знизити її.

Раніше ми повідомляли, що має бути в інвестиційному портфелі у 2024 році. Також ми писали, чому стодоларова купюра 1996 року викликає страх у банків та обмінників.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.