Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що буде з курсом долара в березні? Бігти в обмінники або залишити валюту "під матрацом"

З'ясували, які фактори фактори впливатимуть на курс валют у перший місяць весни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Курс долара у березні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в березні 2023 року, за прогнозами експертів, перебуватиме у межах 39 – 41 гривень, так само як і в лютому. На стабільність курсу впливатиме міжнародна допомога та стабільна облікова ставка НБУ.

Про це розповів директор департаменту казначейства АТ "КОМІНБАНК" Герман Марченко в інтерв’ю 24 каналу.

За його словами, в лютому був сформований економічно обгрунтований валютний "коридор" на найближчі 1,5–2 місяці.

"Загалом, є всі підстави вважати, що ситуація на валютному ринку в березні буде подібною до лютневої. Тобто, найімовірніший, амплітуда коливань готівкового курсу у березні становитиме 39,5-41 гривень", – наголосив фінансовий експерт.

Що впливатиме на курс долару в березні

Як і впродовж перших двох місяців року, головними економічними факторами, що впливатимуть на стабільність і прогнозованість готівкового курсу, будуть:

  • стабільна облікова ставка НБУ та офіційний курс валют;
  • баланс між попитом і пропозицією шляхом розвитку конвертаційних депозитних програм, що дають змогу громадянам купувати безготівкову валюту за курсом на 10—12% нижчим, ніж в обмінних пунктах, з подальшим розміщенням на депозиті;
  • валютні надходження переважно за імпортоване збіжжя "зерновим коридором";
  • суттєва макрофінансова допомога від іноземних країн-партнерів та міжнародних фінансових інституцій;
  • помірний рівень інфляції й досить оптимістичний інфляційний прогноз на 2023 рік;
  • планомірне зміцнення банківської системи України та зміцнення довіри громадян до банків.

Що змінилось, порівняно з груднем

За інформацією експерта, від початку 2023 року кількість банківських депозитів, порівняно з груднем 2022 року, збільшилася в середньому на 5%.

"Звісно, що наявні воєнні ризики певною мірою "тиснутимуть" на валютний ринок і в березні. Але віра суспільства в ЗСУ, психологічна стійкість перед можливими повторними атаками нівелюють панічні настрої", – додає Марченко.

Таким чином, спираючись на суто економічні чинники, ситуація на валютному ринку в березні залишатиметься стабільною, і готівковий курс долара буде в "люфті" 39,5 – 41 гривень.

Якою буде ситуація на валютному ринку протягом тижня 20-26 лютого

За словами експерта, наразі немає економічних причин для зміни валютних трендів.

"Воєнна" економіка країни знаходиться в максимально можливому наразі збалансованому стані: інфляція не перевищує 1% на місяць, а макрофінансова допомога від західних партнерів дає змогу частково покривати дефіцит державного бюджету.

ГЕРМАН МАРЧЕНКО

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК"

Він також зазначив, що готівковий ринок вже кілька місяців поспіль перебуває в стані рівноваги. Було досягнуто баланс між попитом і пропозицією без жодних "перекосів" в той чи інший бік. Також на валютну ситуацію вплинуло рішення НБУ щодо утримання на стабільному рівні облікової ставки та офіційного курсу.

Таким чином, зараз є вдосталь підстав вважати, що протягом 20-26 лютого ситуація на готівковому ринку відповідатиме наявним економічним обставинам, – каже Марченко.

Раніше ми розповідали, що НБУ назвав передумови для відмови від фіксованого курсу долара. Також ми писали, що буде з доларом до кінця лютого. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.