Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Роботодавці мають право на компенсацію: за що можна отримувати понад 1 тис. грн щомісяця

Розповідаємо, хто з українських роботодавців може розраховувати на компенсацію ЄСВ та за яких умов

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

За працевлаштування безробітних роботодавці можуть отримати компенсацію

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні деякі роботодавці можуть отримати компенсацію ЄСВ за працевлаштування зареєстрованих безробітних. Таким чином уряд створює економічне заохочення та сприяє створенню нових робочих місць. Проте компенсацію зможуть отримати не всі роботодавці та лише за певних умов.

Про це повідомляє Донецький обласний центр зайнятості.

Хто має право на таку компенсацію

Йдеться про роботодавців, які працевлаштовують на нові робочі місця, на термін не менш ніж на два роки, зареєстрованих безробітних за направленням центру зайнятості. Отримати компенсацію зможуть роботодавці, які одночасно:

  • є суб'єктами малого підприємництва;
  • створюють нові робочі місця та працевлаштовують на них зареєстрованих безробітних шляхом укладення трудового договору.

Надання такої грошової допомоги здійснюється за умови, що розмір заробітної плати працевлаштованої особи за повністю виконану норму праці не нижчий за розмір мінімальної зарплати, встановленої законодавством.

Який розмір компенсації та як її отримати

Оскільки йдеться про фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, то розмір щомісячної компенсації складатиме від 1 474 гривень. Вона виплачується за кожен непарний місяць роботи з дня працевлаштування зареєстрованого безробітного, а сам термін отримання компенсації становить 12 місяців впродовж двох років.

Для того, щоб отримати компенсацію, роботодавцю потрібно подати заяву про надання компенсації до центру зайнятості, який розташовано за місцем провадження господарської діяльності. Зробити це можна протягом двох місяців з дня працевлаштування безробітного.

Яку нову компенсацію зможуть отримувати роботодавці

Йдеться про компенсацію, коштом якої роботодавці облаштовуватимуть робочі місця для осіб з інвалідністю І та ІІ груп. Як зазначили в Мінекономіки, розмір виплат становитиме:

  • за облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю І групи – до 100,5 тисяч гривень (15 мінімальних зарплат);
  • за облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю ІІ групи – до 67 тисяч гривень (10 мінімальних зарплат).

Прогнозується, що вже до кінця 2023 року в Україні з'явиться щонайменше 1,5 тисячі нових робочих місць.

Раніше ми розповідали, що загрожуватиме роботодавцям у разі затримки зарплат. Також ми писали, який штраф можуть отримати роботодавці за працівника без військового квитка.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.