Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Прожитковий мінімум в Україні планують збільшити – коли чекати підвищення

Розповідаємо, який прожитковий мінімум в Україні та чи буде його підвищення у найближчий час

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні плануть збільшити прожитковий мінімум

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Щоб підвищити пенсії деяким категоріям громадян та збільшити соціальні виплати, необхідно, щоб прожитковий мінімум був принаймні у 2,6 рази або на 4 тисячі гривень більше, ніж є наразі в Україні.

Про це у своєму інтерв'ю розповідає міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Скільки зараз в Україні прожитковий мінімум

Виходячи з прожиткового мінімуму, розраховують багато соціальних виплат. Наразі в Україні середній прожитковий мінімум становить 2508 гривень, а для пенсіонерів він ще менший – 2027 гривень. На такі гроші прожити пенсіонеру неможливо. Щоб хоч якось закрити всі свої потреби, одній людині необхідно на місяць як мінімум 6,5 тис. гривень.

Прожитковий мінімум потребує підвищення до більш реальних показників, але на жаль наразі це зробити неможливо. До нього прив'язані зарплати деяких категорій працівників, штрафи та інші виплати. Якщо зараз підвищити ПМ, то всі ці показники значно зростуть.

За словами Оксани Жолнович, вже давно в Україні розроблений законопроєкт, який лежить у Верховній Раді.

"Депутати не ризикували братись за його розгляд ще до воєнного стану, боялися, що не вистачить ресурсів на соціальні виплати, які неминуче зростуть. А зараз про це взагалі не йде мова", – повідомляє міністерка.

Якщо збільшити зараз соціальні виплати на 30%, то через інфляцію сума в бюджеті буде просто нереальною. Лише по одній програмі закладено видачу 100 млрд грн, тому наразі Мінфін не зможе повною мірою забезпечити соціальні виплати у разі підвищення прожиткового мінімуму.

Раніше ми розповідали, хто зможе отримати компенсацію за зруйноване житло. Також ми писали, які виплати можна отримати від міжнародних організацій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.