Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Про долари можна забути? У якій валюті вигідніше відкрити депозит

Фінансист у коментарі нашій редакції надав важливі поради та проаналізував переваги та недоліки депозитів в доларах

Фото: Пресслужба ПриватБанку, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Економіст розповів, що чекає українців при виборі доларового депозиту

Фото: Пресслужба ПриватБанку, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На сьогодні депозити стали невід'ємною частиною стратегій українців збереження та примноження своїх грошей. Однак, люди стають перед вибором, коли йдеться про те, у якій валюти робити вклади в банки.

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков допоміг розібратися з цим у коментарі сайту Pro Гроші.

З чим можуть зіткнутися українці роблячи депозит в доларах

По-перше, доларові депозити відзначаються низькими відсотками порівняно з гривневими. Це робить їх менш привабливими для тих, хто шукає збереження та одночасно примноження своїх грошей. Умови утримання грошей в доларах стають важливим фактором при прийнятті рішення про вибір депозиту.

По-друге, тут справа не лише у тому, щоб отримати відсотки в доларах, а в збереженні грошей. Іншими словами, якщо вибір стоїть між зберіганням грошей у готівці, наприклад, під матрацом, чи в банку, то безперечно краще обрати фінансову установу.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Фінансист додав, що якщо йдеться про отримання додаткових коштів у формі відсотків, то гривневі депозити є більш привабливими. Тобто, потрібно робити вибір враховуючи різні суми, терміни та умови, оскільки існують різні річні відсотки та інші фактори. З погляду збереження коштів, доларовий депозит вважається більш вигідним варіантом.

Що відбувається на ринку гривневих депозитів

Олексій Плотніков зазначив, що взагалі, українські гривневі депозити в наш час розвиваються, і є банки, які пропонують вигідні умови, навіть при необхідності сплати певних податків з отриманих відсотків.

Це становить додатковий потік коштів і можливість якось компенсувати інфляцію. Минулого року гривневі депозити не змогли компенсувати інфляцію, яка була вищою. А цього року в принципі вони можуть бути таким засобом заміщення інфляційного знецінення гривні, – зазначив економіст.

Загалом, вибір між доларовим та гривневим депозитом потребує аналізу різних факторів, таких як сума, термін, умови депозиту та річні відсотки. Індивідуальний підхід до цього питання дозволить забезпечити оптимальну стратегію для збереження та примноження ваших грошей.

Раніше ми дізналися в економіста, які фактори впливають на стабільність гривні. Також ми писали, як українці можуть зменшити валютні коливання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.