Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Про дешевий відпочинок можна забути? Як українці будуть переплачувати за відпустку у Туреччині

Розповідаємо, що варто знати перед тим, як планувати поїздку в Туреччину у 2023 році

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Туреччині з'явиться додатковий податок для туристів

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Туристи у Туреччині під час відпустки будуть витрачати гроші не тільки на екскурсії або на купівлю якихось аксесуарів. Річ у тому, що країна планує запровадити додатковий податок для людей, які приїжджають в країну на відпочинок.

Про це повідомляє видання Resmi gazete.

Зазначається, що у Туреччині з 1 січня 2023 року туристи сплачуватимуть податок 2% за проживання:

  • в готелях;
  • туристичних селах;
  • мотелях;
  • пансіонатах;
  • готелях;
  • кемпінгах та інших об’єктах розміщення.

Втім, податок сплачуватимуть не усі громадяни. Так, від податку звільнять учнів, які проживають в гуртожитках, пансіонатах і кемпінгах, а також представників акредитованих в Туреччині дипломатичних місій і міжнародних організацій з дипломатичним статусом.

Як пояснив міністр культури та туризму Мехмет Нурі Ерсоя, за підсумками 2022 року Туреччина очікує на 51,5 млн туристів і 46 млрд доходів від туризму. Наступного року Туреччина очікує, що її відвідають 60 млн туристів.

Дорогі авіаперельоти

У 2023 році вартість авіаквитків по всьому світу зросте аж на 12% на маршрутах Європа – Азія. Також на 10% зросте ціна на рейсах Північна Америка – Азія.

До головних чинників підвищення вартості проїзду в усьому світі належать:

  • інфляція;
  • зростання цін на пальне;
  • нестача пропускної спроможності.

Вищі тарифи між Європою та Азією також стають через зміни маршруту. Авіакомпанії намагаються уникнути повітряного простору Росії. Адже перельоти недоступні через вторгнення РФ в Україну. Це може збільшити час у дорозі аж на три години, а тому і пального будуть витрачати компанії більше.

Ціни на квитки вже зросли, якщо порівнювати з періодом до пандемії. Після зняття обмежень основні ринки, такі як США та Європа, ледь упоралися зі зростанням попиту.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які пільги для поїздок у громадському транспорті отримають українці в Німеччині. Також ми розповідали, які туристичні місця світу варто відвідати у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.